X

Как появился самый первый развозной фургон Генри Форда

У цей день, 12 січня 1900 року, з воріт підприємства Detroit Automobile Company виїхав автомобіль, спроектований талановитим інженером Генрі Фордом. Це був невеликий розвізний фургон на вузьких, велосипедних колесах. Водій і пасажир сиділи в передній частині машини, неначе кучер карети. Для захисту від пилу та бруду перед ними була встановлена невелика металева панель, а від дощу прикривав козирок над головами. Двигун розташовувався під кузовом, привод здійснювався ланцюгом на задні колеса.

Потрібно додати, що Генрі Форд вже мав досвід створення моторизованого екіпажу. У 1896 році він побудував квадрицикл – легкий візок на чотирьох колесах Ford Quadricycle.

Detroit Automobile Company була заснована 5 серпня 1899 року. Генрі Форд заручився підтримкою дюжини інвесторів, серед яких і мер Детройта. Загалом було внесено 15 тисяч доларів, що на сьогоднішній день становить близько 455 тисяч доларів. Місцева преса непогано відгукнулася про машину, але сам Генрі вважав, що її потрібно вдосконалювати: вона була незручна у користуванні, складна у виробництві і, зрештою, ненадійна. Щоб удосконалити її потрібно ще більше і часу, і грошей. Але цього разу інвестори затялися і справа зайшла в глухий кут. У листопаді 1900 року компанія, зробивши лише 20 автомобілів, перестала існувати.

Але Генрі Форд не опустив руки. І щоб залучити нових інвесторів вирішив проявити себе в автоспорті. Він 10 жовтня 1901 року здобув перемогу в гонці на треку Gross-Point – і інвестори таки з’явилися. Але незабаром він розлучився і з ними, не знайшовши спільної мови.

Однак упертий Форд не здавався: 16 червня 1903 він пішов на третю спробу. І успіх нарешті посміхнувся 39-річному бізнесменові. З новими спонсорами робота закипіла. За перші 15 місяців компанія випустила 1708 легкових машин типу Ford A. Потім виробництво перенесли на нове місце, де продовжували нарощувати випуск машин. Мрія Генрі Форда втілилася у життя.

Читайте также:
Как Генри Форд установил мировой рекорд скорости на автомобиле