X

Чи потрібен в Україні новий Дастер 3

Французькі та румунські автомобільні видання декілька днів тому повідомили про презентацію нового покоління Dacia Duster. Вона відбудеться вже цього року, а до дилерів новий кросовер добереться весною 2024. Враховуючи, що Дастер першого та другого покоління розійшовся тиражем понад 2 000 000 екземплярів, варто очікувати підсиленого попиту також на нову модель.

Українці чекають на Dacia Duster 3? Ціни

Успіх цього кросовера був цілком прогнозованим — доступні запчастини для авто, простий ремонт, дешеві витратні матеріали та моторні масла, демократична ціна та прогресивний дизайн. До того ж повний набір комплектацій на будь-який гаманець. Хіба це не привід бути найпопулярнішим кросовером у бюджетному сегменті?

Так і є, в Україні з 2010 року (рік виходу першого покоління) Дастер був у перших рядках рейтингів найпродаваніших машин. Ще більший ажіотаж викликало друге покоління кросовера у 2018 році. Саме воно посіло третю сходинку за продажами у Європі серед кросоверів.

Ціни нового Dacia Duster в Україні, звісно, ще не оголошено. Проте офіційно повідомлено про європейський цінник. Якщо не вдаватись у деталі, третє покоління Дастера буде очікувано дорожче за друге. Якщо попередня версія коштувала 18 тисяч євро у найпростішій комплектації з переднім приводом, то за новий Дастер 3 проситимуть від 19 000 до 26 000 євро. Остання ціна — за повнопривідний кросовер з гібридним силовим агрегатом.

Характеристики Dacia Duster 3

Відразу варто зазначити, що дизельної версії нового кросовера не передбачається. Автомобіль повністю відмовився від старих двигунів та старої платформи В0, натомість отримав нове шасі CMF-B. Ця ж платформа використовується для нових поколінь Сандеро та Джоггер.

Акумулятори автомобільні для гібридної версії тепер отримали законне місце, а сама машина нижчий центр тяжіння. Щодо гібридного агрегата — для нього буде використано 1.2-літровий бензиновий мотор потужністю 130 сил, а пізніше, з 2025 року, його підгонять під новий стандарт Євро-7 та продаватимуть у двох версіях — 120 та 140 к.с.

Звичайні бензинові версії представлено двома двигунами — вже знайомий нам по Дачія Джоггер 1.6-літровий 140-сильний мотор, та газовий агрегат TCe GPL об’ємом 1.0 л та потужністю 105 к.с. Поки що всі ці мотори в базовій комплектації будуть оснащені механічною КПП, а дорожчі комплектації отримають роботизовану трансмісію з двома зчепленнями Getrag DW23.

Окрема розмова — про повнопривідний Дастер третього покоління. Перший рік Дачія пропонуватиме повнопривідні кросовери з механічним заднім диференціалом, який не відрізняється від актуальної версії. Проте з 2025 року компанія впровадить електричний привід задніх коліс для всіх гібридних версій 4×4. Її буде запропоновано з 48-вольтовою гібридною системою у парі з 140-сильним двигуном.

Передня підвіска навряд чи зміниться з прибуттям нового покоління до дилерів, а от задня зазнає радикальних змін. Тепер всі кросовери незалежно від комплектації та ціни отримають незалежну багатоважільну задню підвіску Multilink. Таку ж саму, яку мають їх французькі родичі, нові Renault та Alpine A290.

Новий Dacia Duster 3 також отримає останню електронну периферію, що буде встановлено на всі споріднені французькі моделі. Це означає, що новий кросовер матиме на борту всі доступні системи безпеки та допомоги водію, які відповідатимуть новому стандарту GSR2. Він набере чинності з 2024 року, майже одночасно з офіційною прем’єрою Dacia Duster3.

Наразі терміни появи автомобіля в Україні прогнозувати важко, як важко передбачити ціни. Проте варто орієнтуватись на актуальне покоління Дастера та додати до його ціни близько тисячі євро за базову комплектацію.