X

Чому для ГБО потрібна спеціальна олива? Opet розповідає

Використання скрапленого газу LPG в якості пального для авто не лише дає водієві значну економію коштів, а й накладає певні зобов’язання. Нічого складного серед них немає, але декілька вимог все одно бажано виконувати, і серед них – використання для двигуна спеціальної моторної оливи. Фахівці компанії Opet Fuchs Madeni Yağ A. Ş., одного  з найпотужніших виробників нафтопродуктів у світі, розповіли “Автоцентру”, чому це так важливо.

Відразу скажемо, що до експертів Opet ми звернулись не випадково: в продуктовій лінійці компанії є аж три оливи, спеціально створених для газифікованих машин. Багаторічний досвід продажів цих олив дає менеджерам та інженерам підстави робити ґрунтовні висновки.

Моторна олива для ГБО

Двигун, що працює на скрапленому нафтовому газі – пропан-бутані LPG, змащується дещо інакше, ніж під час роботи на звичайному бензині. Так, на відміну від рідкого бензину, газоподібна паливна суміш не змиває зі стінок циліндра масло – тому, циліндро-поршнева група зношується з меншою інтенсивністю.

Проте, теплота згоряння газоповітряної суміші вища і горить вона довше, відповідно, температура в циліндрах двигуна тримається вища. А значить, моторна олива окислюється – тобто старішає – швидше. Буває, трапляються певні додаткові ускладнення, які теж провокують зростання  температури деталей в циліндрі – скажімо, надто бідна чи надто багата робоча суміш – і тоді олива буде перегріватися ще дужче.

Перегрів призводить до того, що вуглеводнева складова оливи перетворюється на лаки та смоли, які мотористи називають нагаром. Нагар забиває зазори, чим обмежує рухомість поршневих кілець та клапанів у своїх канавках. Зразу погіршується прилягання кілець, знижується компресія у циліндрах. В камері згорання після ходу поршня вниз залишається ще більше оливи, вона утворює новий нагар і так далі – всі негативні процеси прогресують і прогресують. Якщо двигун вже давно не новий, щоб врятувати його, потрібна повне розбирання для ремонту або серйозне промивання.

Тому, щоб після переходу на роботу на LPG мотор не зустрівся з такими проблемами, дуже бажано використовувати спеціальні оливи з маркуванням LPG. Їхня головна відмінність – підвищена термічна стійкість до нітрування і окислення та поліпшені в’язкісно-експлуатаційні властивості. Ці якості виключають ймовірність нештатного нагароутворення при роботі мотору на газі.

Яку оливу обрати в двигун з LPG

У каталогах компанії OPET є відразу декілька спеціальних “газових” моторних олив. Хіміки розробили сорти з різною базовою основою в кількох класах в’язкості, найбільш популярних в українських автомобілістів, і кількох класів якості – для моторів різного ступеню форсуванні та різних поколінь.

Fullmax LPG 5W-40

Це повністю синтетична олива класів якості ACEA A3/B4 та API SN. Сорт найкраще підходить до нових двигунів останніх поколінь, яких останнім часом з’явилося чимало в Україні завдяки зусиллям перегонників з Європи та з-за океану. Олива забезпечує цим моторам захист навіть під час екстремальних навантажень. Формула сорту Fullmax LPG 5W-40 містить високоякісну базову оливу та пакет присадок, розроблений за передовими технологіями. Крім того, що ця олива знижує зношення деталей, вона завдяки низькій в’язкості забезпечує економію пального.

Fullmax LPG 10W-40

Більш доступна за ціною моторна олива Opet на синтетичній основі класів якості ACEA A3/B4, API SN, VW 501 01. Даний продукт теж призначений для моторів, які більшу частину часу працюють на скрапленому пропан-бутані LPG. Її пакет присадок містить особливі протизносні компоненти для мінімізації зношування деталей двигуна.

Fulllife LPG 5W-30

Особлива моторна олива на синтетичній основі з класами ACEA A5/B5, A1/B1; API SL-SN та Renault RN 0700. Вона призначається для змащування двигунів легкових та легких комерційних автомобілів, які працюють на зкрапленому нафтовому газі LPG у “професійному” режимі – тобто з великими навантаженнями. Її спеціальна формула поєднує високоякісну базову оливу з передовою технологією присадок від материнської компанії – німецького виробника мастильних матеріалів преміум-класу FUCHS. Серед переваг Fulllife LPG 5W-30 також не лише зменшене зношування пар тертя, а й сприяння економії пального.

Створюючи усі зазначені сорти, науковці компанії велику увагу приділяли балансу компонентів – підбору базової оливи, антиокислювальних та  мийнодиспергуючих присадок. Завдяки їм вдається уникати утворення у двигуні нагарів, шламів і продуктів окислення. А ті відкладення, що вже накопичилися у небажаних для мотора місцях, ці присадки змивають і утримують у вигляді мікроскопічних частинок в об’ємі оливи – щоб їх врешті решт “відловив” оливний фільтр.

На жаль, чимало сучасних двигунів мають таку конструктивну особливість, як підвищений оливний апетит. Тож відрадно, що усі три свої “газові” оливи Opet фасує не лише в каністри ємністю 4 л, а й у пляшки ємністю 1 л, що, крім іншого, дає змогу завжди мати під рукою запас на долив.

Насамкінець залишилося додати, що завдяки добре налагодженій системі дистрибуції автомобіліст може без проблем придбати оливи лінійки Opet LPG в усіх регіонах України.