X

Популярність електрокарів в Україні продовжує зростати

За останній рік на автомобільному ринку намітилася чітка тенденція – автолюбителів, які віддають перевагу електромобілям, стає все більше. Показники продажів таких транспортних засобів навіть за рік воєнного стану в країні відчутно збільшились, і це при тому, що Україна пережила надважкі декілька місяців у плані стабільного доступу до електроенергії.  То ж чим електрокари так приваблюють водіїв, які не зважають навіть на можливі труднощі у їх обслуговуванні?

Основні переваги електрокарів

Однією з головних причин, які змусили українських водіїв детальніше зацікавитися електричними автомобілями вважається паливна криза, яка гостро відчувалася у перші декілька місяців повномасштабної війни по усій країні. Ситуацію вдалося стабілізувати, проте ціни на пальне лишилися на досить високому рівні, перевищуючи довоєнні мало не в півтора рази. Втім навіть зміна транспортного засобу на електрокар виглядала грою у Віп казино – вигравав від цього водій чи програвав лишалося загадкою, адже, як виявилося, паливна криза була лише першим випробуванням!

Тим не менш, популярність такого виду транспорту зростала навіть у місяці повноцінної війни, а загалом ринок електромобілів збільшився втричі відносно лютого 2022 року, а лише відносно січня 2023 року спостерігається приріст у 40%! Бажання не залежати від мінливих цін на паливо є не єдиним аргументів при купівлі. Серед головний переваг електрокарів виділяють наступні:

  • Нижчі витрати на обслуговування та нижча вартість електроенергії у порівнянні із бензином;
  • Відсутність класичного двигуна внутрішнього згоряння та коробки передач, а значить – менше клопоту;
  • Відсутність таких звичних процедур, як заміна мастила у моторі чи фільтрів;
  • Найочевидніша перевага – тиха їзда та оптимальна робота двигуна.

Щодо основних недоліків, то тут, у першу чергу, скептики називають “серце” електрокарів – батарею, яка, як і будь-який акумулятор, має властивість зношуватися та втрачати початкову ємність. Проте, навіть тут є один нюанс – виробники зазвичай супроводжують авто великим гарантійним терміном у 5 і більше років, перш ніж ви почнете помічати цей недолік.

Які електрокари обирають українці?

Мабуть, найрозповсюдженішим електрокаром в Україні продовжує залишатися Nissan Leaf першого покоління – за деякими даними це приблизно 90% усього ринку в країні. Зрісший попит значно урізноманітнив вибір, тим більше, що той самий Nissan катався дорогами не один рік, тому знайти автомобіль з “рідною” батарею після довгої експлуатації практично неможливо, якщо мова йде про вторинний ринок.

Від початку 2023 року на дорогах все частіше можна зустріти, наприклад, Volkswagen ID.4 або Dong Feng (Honda) M-NV – ці електрокари реєструвалися в Україні найчастіше від початку року. Нікуди з рейтингу рік від року не зникає і Volkswagen Golf, ну а зустріти на вулицях Tesla тої чи іншої моделі вже давно перестало бути чимось з майбутнього. Цікаво, що серед найпопулярніших моделей зустрічається і Hyundai Ioniq 5 – бренд Hyundai взагалі вважається одним з найпривабливіших на ринку в Україні для прихильників електрокарів. Експерти сьогодні називають комфортним ціновий діапазон від 10 до 35 тисяч євро, тож з ростом попиту логічно зростає і ціна на такі авто, проте тенденція щодо їх популярності на 2023 рік намітилася досить стійка, тож очікуємо на ще більші цифри за підсумками року.