X

Продажі Porsche за перше півріччя 2022 року

У першому півріччі 2022 року Porsche, попри низку викликів, зберіг високі показники продажів у світі: за останні 6 місяців реалізовано 145 860 автомобілів – це на 5% менше, ніж попереднього року, проте динаміка ринку позитивна.

Детлев фон Платен, член правління із продажів та маркетингу Porsche AG, вважає, що перше півріччя було досить успішним для Porsche. І це попри невизначеність та несприятливі зовнішні фактори: окрім труднощів із відновленням пандемії COVID у Китаї та на інших ринках, автовиробника супроводжували проблеми з ланцюгом поставок і логістикою. «Porsche залишається бажаним, а наші продукти популярними. Ми очікуємо, що друге півріччя буде динамічним. Як і в попередні роки, ми з оптимізмом дивимося у майбутнє і рішуче рухаємося вперед», – відзначив Детлев фон Платен.

Український ринок: продажі Porsche за перше півріччя 2022 року

У першому півріччі 2022 року українці придбали 159 автомобілів Porsche. Це на 54% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас, за даних умов сьогодення, тенденції щодо продажу до кінця  року є більш ніж оптимістичними.

Ігор Ткаченко, бренд-директор Porsche в Україні, зазначає, що ситуація на українському ринку стабілізується. Вже з кінця квітня органічний попит на нові автомобілі відновився. «Більшість «довоєнних» зобов’язань на постачання замовлених автомобілів буде виконано до кінця цього року. Виключенням є модель 911, адже дається взнаки глобальна криза напівпровідників та високий попит на культову модель. Після паузи у виробництві Україна отримала в кількісному відношенні необхідний об’єм квот на виробництво з серпня по грудень 2022 року. Існують обмеження у виробництві певних опцій в залежності від моделі. А глобальне зростання цін на авто, завдяки процедурі «price protection» (захист ціни) з боку виробника та імпортера, не торкнеться існуючих клієнтів»,відзначив Ігор Ткаченко.

Вже традиційно, найбільшою популярністю серед моделей Porsche користується Cayenne із 81 проданим авто за перші 6 місяців 2022 року. Водночас в Україні зростає тренд на придбання електромобілів: паливна криза значно вплинула на загальні тенденції на ринку – лише за перше півріччя продано 35 електромобілів Taycan, а це 22% від загального обсягу продажів. На третьому місці за показниками продажів – Macan – із результатом у 26 реалізованих авто.

Світові продажі Porsche

Світові продажі бренду за перше півріччя 2022 року різняться для окремих регіонів та ринків. У Європі продажі Porsche виросли до 43 087 авто – це на 7% більше, ніж минулого року, коли попит був досить високим. Це ж стосується і внутрішнього ринку Німеччини: реалізовано 13 785 авто, тобто продажі за першу половину 2022 року виросли на 5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У Китаї Porsche реалізував 40 681 авто, і це попри багатомісячні блокування в окремих містах через пандемію COVID. В цілому продажі Porsche на ринку Китаю зменшилися на 16%: автовиробник демонструє дійсно вражаючий результат, адже загальне зменшення продажів у преміум-сегменті за останні 6 місяців у Китаї складає 23%.

Загалом власникам Porsche в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Африці та на Близькому Сході поставлено 62 245 автомобілів. У США Porsche, попри проблеми з ланцюгом поставок і логістикою, реалізував 32 529 авто – цей результат виглядає ще більш вражаючим на тлі найсильнішого півріччя за аналогічний період минулого року.

Cayenne залишається найпопулярнішою моделлю Porsche

Світовий попит на моделі SUV залишається незмінно високим: найбільшою популярністю, як завжди, користується Cayenne із 41 947 проданими авто за перше півріччя 2022 року. Затребуваними моделями також стали: Macan – реалізовано 38 039 авто, 911 – 21 616 авто,  Тaycan –18 877 авто. Це все – попри складнощі у ланцюзі постачань, що вплинуло на виробництво електромобілів Porsche. Panamera отримали 15 604 власників, а моделі 718 Boxster та 718 Cayman – 9 777.

 «Ми розпочинаємо наступний квартал сповненими енергії та оптимізму! Окрім постачань, Porsche й надалі зосереджує увагу на створенні унікального досвіду володіння авто для власників Porsche», — наголосив Детлев фон Платен.