X

Що являв собою Ford, який залишив слід в українському автопромі

Цього дня, 24 липня 1929 року, було зібрано двомільйонний автомобіль Ford A. Цього ж року Ford-А став наймасовішим автомобілем у світі. Зазначимо, що в порівнянні з попередником – моделлю Т, Ford A був набагато досконалішим. Автомобіль мав гальма на всіх колесах, триступеневу коробку передач, безосколкове лобове скло та гідравлічні амортизатори.

Для моделі пропонувалося дев’ять різних кузовів, у тому числі пікап та універсал. За перші 16 місяців було продано понад мільйон екземплярів. Цей рекорд Ford вдалося побити лише в 1980 році з початком випуску нової моделі Escort. До березня 1930-го виготовили тримільйонний екземпляр Ford A. Усього ж до 1932 року, коли машину зняли з виробництва, світ побачило понад 4,8 млн машин.

Ford A з колекції “Эко-Парк” в Харківській області

Не всі знають, що Ford A цієї генерації залишили свій слід і в історії українського автопрому. У Харкові, на невеликому автоскладальному підприємстві, у 1931 році було зібрано близько ста автомобілів Ford A та вантажівок Ford AA. Модель A випускалася також на заводах компанії Ford у Канаді, Франції, Німеччині та Великій Британії. У 1932 році Ford А модернізували і надали наступний індекс – «B».

Читайте также:
Как Ford вопреки кризису обновил свои коммерческие модели