X

В Європі росте кількість міст без ДТП

Майже 500 великих міст Європи чисельністю населення понад 50 тис. жителів досягнули нульового рівня смертності від ДТП. А у 16 містах Європи не було жодного ДТП!

Досягнення у містах нульового рівня смертності від дорожньо-транспортних пригод стає реальністю. Сотні європейських міст з населенням понад 50000 жителів вже досягли цієї мети. Нещодавно німецька експертна організація DEKRA презентувала на Міжнародному транспортному форумі в Лейпцігу новий онлайн-інструмент, який показує, які саме міста Європи успішно працюють над підвищенням безпеки дорожнього руху.

DEKRA провела оцінку статистики аварій у 17 європейських країнах за період 2009 по 2012 рік. Дослідження показали, що в цілому 462 великих міста і міста з населенням понад 50000 жителів досягнули нульового рівня смертності від ДТП, принаймні хоча один раз за цей період. Ці міста складають понад 40% від усіх міст такого розміру в досліджуваних країнах. Причому, у шістнадцяти містах протягом 2009-2012 років не було зафіксованого жодної дорожньо-транспортної пригоди. З них 1 – у Норвегії, 6 у Німеччині і 9 у Великобританії. Із міст з населенням понад 100000 жителів, досягнули «нульової концепції» загалом 88 міст, що складає 23,7 % таких міст. Серед міст з населенням понад 200 тисяч найбезпечнішими можна вважати Еспо (Фінляндія), Аахен (Німеччина) та Ноттінгем (Англія).

«Отримані нами результати дослідження показують, що «нульова концепція» – не ілюзія», – говорить Клеменс Клінк, член правління DEKRA і глава Автомобільної бізнес-асоціації. «Звичайно, ця картина ще далека від реальності, однак вона показує, що в міських умовах можна досягнути такої мети і в багатьох містах Європи її вже досягнуто. Тим не менше, ми повинні нарощувати зусилля щодо поліпшення безпеки дорожнього руху і наближення до «нульової концепції»».

Прогнози показують, що в майбутньому міста будуть розширюватись і це вестиме до збільшення інтенсивності дорожнього руху. А тому в міських районах потрібно використовувати всі доступні можливості для забезпечення дорожньої безпеки. У зв’язку з цим експерти DEKRA визначили кілька галузей для вдосконалення. Насамперед, це профілактична робота з учасниками дорожнього руху, запровадження електронних систем допомоги водієві, що запобігатимуть небезпечним ситуаціям. Наприклад, деякі автовиробники вже використовують системи, які виявляють пішоходів, що переходять дорогу, попереджають водія і в разі необхідності уповільнюють рух транспортного засобу. Іншим ключовим фактором для підвищення безпеки дорожнього руху є покращення міської інфраструктури, особливо на перехрестях, багатосмугових дорогах та на зупинках громадського транспорту. Ще одним важливим пріоритетом має стати оптимізація міських велосипедних доріжок та модернізації вуличного освітлення відповідно до сучасних технічних вимог, вважають експерти DEKRA.

Ознайомитися з інтерактивною картою міст без ДТП зі смертельними наслідками можна на сайті DEKRA: www.dekra-vision-zero.com/map/. Дані про такі міста постійно оновлюються.