X

ТОП 10 літніх шин: моделі для кросоверів-2024

Сегмент шин для кросоверів цілком очікувано зростає, адже тепер такі машини – в числі найпопулярніших серед автомобілістів України. Разом з розширенням пропозиції власники машин отримують додатковий клопіт: обирати саме те, що тобі потрібно, дедалі складніше. “Автоцентр” підготував статтю – свого роду гіда з підбору літніх шин для кросоверів.

При тому, що більшість кросоверів базується на платформі легкових автівок, шини їм потрібні особливі, дещо специфічні. Пояснюється це, так би мовити, форм-фактором цих машин – вони вище стоять над дорогою, мають  вищий кузов і відповідно, у них вище розташований центр мас. Двигун в них теж часто потужніший за мотор типового легковика.

Згадані чинники створюють додаткові навантаження на колеса навіть при штатних маневрах, не говорячи вже про несподівані, екстремальні ситуації. Тому конструктори наділяють кросоверні шини каркасом з більшим запасом міцності, з жорсткішими боковинами, з вдосконаленим і розширеним протектором.

При тому кросовери позиціонуються як більш престижні моделі, тож не можна, щоб вони отримували гіршу плавність ходу та гірший акустичний комфорт через надто жорсткі шини. Відповідно, конструктори отримують додаткове завдання – поєднати несумісні характеристики. А профінансувати такі розробки, з їхніми дослідженнями і тестуваннями, під силу далеко не кожному виробнику шин.

Власники кросоверів мають розуміти, що достатньо якісні шини, та ще й правильно підібрані до машини і потреб водія, допоможуть реалізувати всі переваги, закладені конструктором в модель автомобіля. А головне, звісно – впевненість у нештатних ситуаціях на дорозі і безпека руху в цілому.

Uniroyal RainExpert 5 

Uniroyal RainExpert 5

Цю німецьку марку від дочірнього підрозділу Continental вважають фахівцем у галузі так званих дощових шин. Її конструктори налаштовували якості покришки Uniroyal RainExpert 5 для покращення характеристик в умовах їзди в дощову погоду. Шина стійка до аквапланування на прямій і при маневрах, ефективно гальмує на мокрому асфальті, дає чутливе кермо за великої кількості води на асфальті. Має чи не найкращу комфортність руху навіть у порівнянні з преміальними моделями.

Чехія, Португалія, Румунія, Словаччина – ось країни, на заводах яких виробляються для України шини Uniroyal RainExpert 5.

Goodyear EfficientGrip 2 SUV

Goodyear EfficientGrip 2 SUV

В одному з найдосконаліших літніх сімейств EfficientGrip 2 є і кросоверна покришка. Її спроектували з ухилом в більший ресурс та зниження опору коченню задля економії пального. Характеристики збалансовані як для сухих, так і для мокрих поверхонь. Зрозуміло, що найважливіші параметри були скориговані під особливості автомобілів класу SUV: високий центр мас і більша потужність двигуна. Спеціальна технологія Mileage Plus дбає, щоб протектор стирався повільніше, а власне гума не тріскалася при перепадах температур, у тому числі під час зберігання. До України шини Goodyear EfficientGrip 2 SUV привозять з Німеччини.

Michelin Primacy 4+ 

Michelin Primacy 4+

Дуже комфортна преміальна шина – тиха та м’яка, і з миттєвим відгуком на дії кермом. Предмет особливої гордості її творців – чудовий результат при гальмуванні на мокрому асфальті. Цікавий момент: виробник зазначає, що шина зберігатиме свої високі якості протягом усього періоду експлуатації, а не лише в перші один-два сезони, як це часто буває у деяких масових брендів. Як це взагалі заведено у французького виробника, шина Primacy 4+ має найвищі показники економічності за рахунок досконалого складу гумового компаунду. Також не завжди зустрінеш таку корисну для вітчизняних шляхів опцію, як виступ-реборда у місці посадки покришки для захисту краю диска. Для українського споживача шини Michelin Primacy 4+ виготовляються в Польщі, Іспанії та Італії.

Michelin Pilot Sport 4 SUV 

Michelin Pilot Sport 4 SUV

Відрадно, що французи створили кросоверну модифікацію для своєї покришки, яка взагалі призначалася для спортивних авто та сімейних машин з топовими двигунами. Шина налаштована на впевнене керування при швидкісному русі – звісно, наскільки взагалі про такий режим можна говорити стосовно кросовера. Працюючи над новинкою для SUV, конструктори пам’ятали, що її поведінка має приносити водієві задоволення від керування. Також розробники Michelin постаралися, щоб гідні характеристики шини, перш за все гальмування, зберігалися і при зношеному протекторі. Українським водіям пропонуються Pilot Sport 4 SUV з польських та французьких заводів компанії.

Continental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7

Ще одна шина преміального класу, яка цілком годиться і для кросоверів середнього та вищого сегменту з будь-яким типом приводу. Як і годиться для преміум-шини, на висоті всі її характеристики – керованість точна, гальмування впевнене та ефективне, причому за будь-яких літніх погодних умов. Зазначена модель відрізняється підвищеним комфортом руху і збільшеним пробігом. Цікаво, що виробник наголошує про те, що ця покришка допомагає реалізувати всі якості сучасних електромобілів. На український ринок шина PremiumContact 7 поставляється із чеського, французького та румунського заводів концерну Continental.

Gislaved Ultra Speed 2

Gislaved Ultra Speed 2

Шанований бренд зі Швеції, маючи репутацію відносно доступного, але придатного до суворих умов експлуатації. Випущена під дахом концерну Continental модель Gislaved Ultra Speed 2 має збалансовані для різних умов експлуатації характеристики, Це характерна для бренду шина заявлена як придатна для нестабільного скандинавського літа. Українські водії, хоч і катаються ближче до півдня, оцінять високі зчіпні якості покришки на неідеальному асфальті – грубому, шорсткому, мокрому, холодному, з раптовими калюжами. Окремо наголошується, що конструктори зробили упор на керованість при сухому та мокрому асфальті. Крім того, модель має знижений опір котінню та високу стійкість до зношування. Словаччина, Німеччина, Румунія – ось країни, з яких до нас постачається Gislaved Ultra Speed 2.

Dunlop Sport BluResponse

Dunlop Sport BluResponse

Особливу увагу британські проектанти приділили поведінці цього колеса на мокрій дорозі. Хоча не можна сказати, що її поведінка на сухій дорозі у чомусь недосконала. Відповідно, творці багато працювали над вдосконаленням протектору та гумової суміші. Покришка добре гальмує на мокрій та сухій дорозі, довго протистоїть акваплануванню, а завдяки особливій формі бічних канавок, “заглушених” з зовнішньої сторони, мають низький рівень шумів при русі на високій швидкості. Більше того, конструктори змогли налаштувати характеристики гальмування і керованості так, щоб педаль і кермо були чутливими. Нарешті, суттєво – на третину проти попередньої моделі – знижено опір коченню, отже, зменшено і витрати палива автомобіля. Українські інтернет-магазини продають шини Dunlop Sport BluResponse, виготовлені у Франції та у Німеччині.

Arivo Traverso ARV H/T 

Arivo Traverso ARV H/T

Літня шина від одного з найбільших китайських виробників призначена спеціально для масивних машин на кшталт кросоверів та позашляховиків. Проте, основне призначення моделі – рух асфальтованими дорогами, хоча на путівцях її використання теж допускається. На мокрій дорозі у Traverso ARV H/T теж все гаразд. Конструктори протектора працювали над зниженням рівню шумів при роботі колеса, також подбали над зниженням опору коченню для кращої економічності автомобіля. Arivo – шина китайська, то і до нас її привозять з Китаю.

Funtoma SuvFun H/T 

Funtoma SuvFun H/T

Турецька покришка відноситься до числа недорогих, але це, так би мовити,  чесний продукт – гума надійна та функціональна. Вона створена саме для кросоверів і компактних позашляховиків, тому має достатній запас міцності, і є стійкою до жорстких ударів. Поведінка машини, взутої в шини Funtoma SuvFun H/T цілком адекватна як на асфальті, так і на грунтових шляхах. Всі завезені в Україну шини моделі Funtoma SuvFun H/T мають турецьке походження.

Kapsen RS26 

Kapsen RS26

Доступна шина китайської марки призначена спеціально для масивних автомобілів типу кросоверів та позашляховиків, хоча основна її стихія – асфальтові шляхи, нехай навіть і не дуже рівні. Творці цієї моделі ретельно відпрацьовували її поведінку на мокрій дорозі, а сучасний асиметричний малюнок дає змогу утримати “мокрі” та “сухі” характеристики RS26 на одному рівні. Також виробник наголошує, що завдяки допрацюванню насічок на протекторі ця покришка вийшла доволі тихою. Українським автовласникам постачають шини Kapsen RS26 безпосередньо з китайських заводів.

Певно, ви помітили, що не всі з адресованих кросоверам моделей шин мають відповідне маркування у назві. Справа у тому, що частина “легкових” моделей покришок від народження наділена потрібним для кросоверів запасом можливостей. До речі, для власників класичних легковиків при виборі нової гуми це може служити додатковою гарантією високих характеристик окремих моделей. Тож насамкінець маємо звернути вашу увагу на місце купівлі літньої гуми для кросовера – це має бути не випадкова точка, а магазин, де вам аргументовано пояснять всі тонкощі кожної моделі.