X

Запчастини з авторозбирань: що можна купувати, а що — краще ні

Авторозбирання — місце, де можна заощадити купу грошей, знайти рідкості, а разом з тим трохи допомогти природі. Сучасне авторазбирання геть не схоже на сміттєзвалище, як це було колись, там все розсортоване, оглянуте та перевірене. Що вже казати, якщо автошрот працює навіть через інтернет — залишається тільки скористатися пошуковим рядком та додати результат «у кошик». Загалом, авторозбирання — розумна і практична альтернатива магазинам автозапчастин, але не в усіх випадках. Є деталі, з якими таким чином краще не ризикувати, навіть якщо вони здаються геть новими і неушкодженими.

 

Які автодеталі можна купувати спокійно

Будь-які прикраси та обважування: якщо головна функція деталі — декоративна, єдине, на що залишається зважати — її зовнішній вигляд. Знайшли на розборі гарний бампер, накладку, молдинг, спойлер, емблему, ручку чи важіль? Купуйте без будь-яких сумнівів.

Кузовні деталі без корозії, ознак ремонту та фарбування: кузов практично не має терміну використання, але тільки до того моменту, як не починає псуватися чи не буде ушкоджений (зазвичай, ці два моменти пов’язані у часі). Тому купуйте елементи кузова на авторозбираннях, але тільки після прискіпливого огляду.

Скло: існує думка, що вживане скло добре йде у дверцята, але лобове — краще купити нове. Це міф, ніякої принципіальної різниці немає, скло можна купувати з донорських авто і використовувати без будь-яких проблем далі.

Які автодеталі можна купувати обережно

До цієї групи належить більша частина складних механізмів, з яких складається автомобіль: електрика, електроніка, оптика, навісне устаткування, двигуни, коробки передач, деталі ходової частини. Усе це, куплене на авторозбиранні, здатне заощадити цілі статки, адже у новому вигляді коштує великих грошей. Дуже часто купівля двигунів чи трансмісії б/в — єдина надія старенького авто на нове життя. Адже новий двигун для такого авто обійдеться у суму, що порівняна з заміною усього авто.

Але купувати такі запчастини треба обережно і тільки з допомогою фахівця. Вживаний двигун необхідно тестувати, а також авторозбирання має надати гарантію на нього. Деякі компанії з розбирань також займаються відновленням таких запчастин. Якщо є можливість, відновлені запчастини стають кращим вибором, бо мають сертифікати, що свідчать про їхню якість.

 

Які деталі краще оминати

1. Категорично не можна купувати вживаним усе, що напряму впливає на безпеку:

  • компоненти гальмівної системи
  • деталі рульового управління
  • подушки та ремені безпеки

2. Абсолютно не має сенсу купувати вживаний акумулятор, навіть якщо він майже не використовувався і виглядає як новий. Акумулятор мусить періодично заряджатися та віддавати енергію, будь-який період бездіяльності, який неминучий на авторозбираннях, для нього згубний.

3. Не купуйте кузовні деталі з корозією, перефарбовані, переварені, зашпакльовані, навіть якщо дуже хочеться. Швидко їх доведеться ремонтувати знову, або скоріше за все — викидати.

Користуючись цими порадами, купуйте на авторозбираннях завжди, коли це доречно, якщо ваш автомобіль не перебуває на гарантії. Адже це відмінний спосіб не лише економії грошей, а й продовження життя автомобіля. Оскільки на авторозборках можна знайти будь-які запчастини, це дозволяє ремонтувати автомобіль з мінімальними витратами, що особливо корисно для більш старих або рідкісних моделей.