X

”Збережемо Карпати” разом із Клубом позашляхових пригод

Багатоетапний проект по збереженню Карпат успішно розпочато.

Клуб позашляхових пригод розпочав впровадження у життя проект “Збережи Карпати”. Це комплекс заходів, розроблений разом із вітчизняними екологами та активістами-природозахисниками. Він передбачає відвідини українських гір з метою відтворення в них першозданої зелені й краси. У жовтні пройшла перша експедиція до так званого «місця сили» наших пращурів – пам’ятки “Писаний камінь”.

Не секрет, що українські Карпати потерпають від незаконних вирубок та й просто від несвідомих громадян, що залишають після себе побутове сміття. Якщо заподіяну шкоду від вирубки для держави можна порахувати хоча б орієнтовно – вона нараховує більше 10 млн грн. – то для гірського масиву та природничої зони це справжня екологічна катастрофа. ЇЇ наслідки ніхто не береться прогнозувати, але місцеві мешканці вже відчувають зміни в кліматі, і дедалі більше потерпають від сходів річок й повенів. А що вже казати про гори сміття!

Активісти з Клубу позашляхових пригод розробили проект “Збережи Карпати”, до якого залучили екологів та природозахисників. Роботи багато, тому проект масштабний, він містить цілий комплекс заходів: від прибирання туристичних маршрутів і природничих пам’яток до відтворення зелених гірських схилів на місцях вирубок.

Перший етап проекту вже успішно розпочато. Символічно, що старт еколочічної ініціативи відбувся навколо туристичного маршруту історичної спадщини Верховинського національного парку, гори Писаний камінь. Назва цього місця походить від захисних візерунків наших давні пращурів. За повір’ям, це місце сили заряджатиме тих, хто приходить сюди віддати данину давнім горам-гігантам, уособлених у кам’яних валунах. Учасники експедиції протягом триденного візиту з ентузіазмом збирали побутове сміття, численні пакети, пляшки та ще безліч усілякого трешу, який на схилах гір і туристичних маршрутах і уявити важко! Цей ганебний “скарб” було вивезено двома тракторними причепами.

Правда екологи заповіднику скрушно зітхають, що ця чистота ненадовго – екологічна свідомість громадян на критично низькому рівні. Відкривали проект разом із ключовою командою Клуба позашляхових пригод столичні журналісти і блогери на автівках Suzuki Vitara та Suzuki Jimny, наданих компанією “АВТО Iнтернешнл”. Вони легко подолали гірське бездоріжжя та помогли дістатися самих вершин. Паливним партнером виступила компанія Glusco. Партнером, що надав захисне спорядження – компанія Delta Pus. У подальших планах Клуба позашляхових пригод по розвитку проекту “Збережи Карпати” – висадження дерев на оголених гірських схилах. Тут екологи також б’ють на сполох, адже проблема масштабна – не тільки екологічна, але й демографічна. Там, де є у достатній кількості саджанці, – немає, кому їх саджати. Тому Off-road Adventure Club запрошує активістів і небайдужі українські компанії приєднатися до важливого екологічного проекту.

Читайте также:
Тест Suzuki Jimny на бездорожье - проверка Карпатами