X

Хто може їздити на автомобілі, ввезеному за зниженими акцизами?

Новый закон о снижении акцизов на подержанные автомобили содержит массу исключений, которые ограничивают право ввезения авто на территорию Украины. Вместе с тем, если авто уже растаможено, ездить на нем может любой.

Відповідно до Закону України від 31 травня 2016 року № 1389-VIII «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку» (далі – Закон №1389) ввезти в Україну за зниженими акцизами автомобіль громадянин може лише один раз на рік. Більше того, найімовірніше вже найближчим часом депутати зроблять можливим ввезення лише одного автомобіля на час дії цього Закону (до 2019 року). Втім, ніхто не заважає передати цей автомобіль разом із техпаспортом будь-кому, кому довіряє власник. Наприклад, дружині, дітям, родичам чи просто знайомим.

 

Як пояснили в Державній фіскальній службі України на запит «Автоцентру», «обмежень щодо передання права розпорядження транспортними засобами, ввезеними в Україну для вільного обігу, законодавством України з питань державної митної справи на сьогодні не встановлено».

За заявою генерального директора Всеукраїнської асоціації автоімпортерів та дилерів Олега Назаренка, яку він розмістив на своїй сторінці у “Фейсбуці”, «в Україні довіреності на керування автомобілем давно скасовані і непотрібні! Водночас у нашому законодавстві є норма «довіреність на користування транспортним засобом», що присвячена формі довіреності (ст. 245 ЦК України). За загальним правилом довіреність може видаватися для вчинення представником правочинів (ч. 1 ст. 237 ЦК України). У доктрині під користуванням, як складовою змісту права власності, розуміється здобуття з речі її корисних властивостей, привласнення плодів та прибутків, що приносяться річчю. Тому я стверджую, що просто для управління таким ТЗ ніяких заборон немає і доручень брати не потрібно, – говорить Олег Назаренко. – А от для оренди та користування (здобуття з авто корисних властивостей, привласнення плодів та прибутків, що приносяться авто) заборона є і довіреність потрібна».

У техпаспорти автомобілів,  розмитнених за зниженими акцизами, ставиться спеціальная позначка про неможливість відчудження.

 

Окрім можливості передачі автомобіля для управління родичам чи знайомим, в Україні існує практика «продажу» транспортного засобу за техпаспортом без переоформлення права власності. Так часто роблять і зараз із недорогими автомобілями, стверджує «Автоцентр». Втім, такий «продаж» не передбачатиме переходу права власності. Тобто так званий «покупець» не зможе перепродати це авто комусь іншому. Окрім того, якщо в Україні незабаром буде встановлено камери автоматичного фіксування порушень ПДД, то штрафи приходитимуть юридичному власникові, зазначеному у техпаспорті. Існує також маса інших негативних нюансів щодо «продажу» за техпаспортом, але багатьох українців вони не зупиняють від проведення цієї сумнівної угоди.