X

Українці кинулися в автосалони, побоюючись інфляції і зростання цін

Из-за ослабления гривны и политической нестабильности украинцы ринулись в автосалоны, чтобы купить новые машины до возможного роста цен

Як з’ясував Автоцентр, зростання курсу долара в Україні спровокувало ажіотаж на ринку нових автомобілів.

Побоюючись хвилі подорожчання товарів (машин, зокрема) і знецінення національної валюти, деякі українці вирішили вкласти свої гроші в нові авто. Про це свідчить збільшений потік клієнтів в автосалони.

«Так, насправді останнім часом трафік у салони збільшився. Відбувається це через зростання курсу валют. Завдяки цьому клієнти, у яких є заощадження у валюті, можуть вигідно придбати автомобіль, що зараз і роблять», – констатує Володимир Іванов, PR менеджер компанії “Ніссан Мотор Україна”.

Як позначиться курс долара на вартості нових машин, і чи чекати зміцнення гривні, спрогнозувати дуже складно, якщо взагалі можливо. Тому деякі потенційні покупці раптово стають реальними.

«Попит супереластичний, коли на рішення про купівлю дорогих речей впливає курсове коливання національної валюти. Це як біржова гра – ніхто не знає, як підвищиться курс, як зміниться ціна. У будь-якому разі – при нинішніх цінах в номіналі зміна на одну гривню в курсі сприяє солідній економії. За умови ціни 30 тисяч доларів – вже 30 тисяч гривень вигода на рівному місці, а це дуже і дуже значуща цифра», – розповів «Автоцентру» Павло Кузьмін, комерційний директор “Субару Україна”.

Варто зазначити, що вплив курсових коливань на вартість машин і попит на них є чи не національною особливістю продажу в Україні. Як у 2008-му і в 2014-му роках, різкі стрибки долара наразі активізували ринок, аж до виникнення дефіциту машин, які ще місяць тому простоювали на складах.

«Одночасно з початком курсових коливань на валютному ринку ми також помітили приплив потенційних покупців автомобілів в офіційні дилерські центри Peugeot і Citroеn. Кількість відвідувачів автосалонів зросла порівняно з показниками жовтня і першої половини листопада, коли курс гривні проти долара був відносно стабільним. Різкі стрибки курсу долар-гривня часто стають додатковим стимулом здійснення великих покупок, зокрема автомобілів. Доки ціни в автосалонах не встигли прийти у відповідність до нового курсу гривня-долар, вигода для клієнта між ринковим курсом валют і комерційним курсом збільшується. Однак потім ажіотаж спадає», – вважає Віктор Кордилевський, директор «Пежо Сітроен Україна».

Резюмуючи, залишається лише додати, що в українських реаліях неможливо дати однозначну пораду – купувати автомобіль тут і зараз або зберігати гроші в очікуванні кращих часів і знижок. Якщо заощадження в доларах, звісно, приводів для занепокоєння менше, та й завжди можна зіграти на курсі. А якщо заощадження в гривнях, визначити найкращий час для купівлі автомобіля набагато складніше.