X

Як працюватиме система автофіксації порушень у столиці

Стало известно, как будет работать автофиксация штрафов в Киеве

У столиці завершується тестування нової системи, яка стежитиме за порушеннями швидкісного режиму на дорогах, повідомив в інтерв’ю LIGA.net в.о. гендиректора КП “Інформатика”, яке курирує проект міського відеоспостереження, Микола Пихтін.

Якщо машина перевищує швидкість, спецприлад фіксує номер. За номером в базі поліції закріплено відповідний автомобіль. Штрафна квитанція формується автоматично, розповів Пихтін.

Для цієї системи столиця використовуватиме нові прилади. Це такі собі “шпаківні” з радар-детектором, камерою машинного зору і аналітикою.

“Щодо системи фото- та відеофіксації штрафів було проведено торги на 20 млн грн. Закуплено 20 приладів. 5 вже перебувають на тестуванні в поліції, для ще 15 поліція узгодила місця встановлення, наразі триває стадія монтажу”, – повідомили в прес-службі міської ініціативи Kyiv Smart City.

Якщо судити з договору, прикріпленого до тендеру, влада використовує якусь систему “Каскад”. Постачальник – компанія “Українські системні інновації”.

За словами Миколи Пихтіна, міські камери, що вже встановлені на перехрестях, для автовиписування штрафів не підходять.

“Ми своєю системою можемо міряти емпіричну швидкість між двома точками. Але це для статистики, не для штрафів. Адже у нас не стояло такого завдання, потрібно було тільки аналізувати швидкість руху у смузі та наявність заторів”, – пояснює керівник ситуаційного центру.

Друга і основна причина, чому використовуються інші прилади – наявність сертифікації, щоб штраф мав силу в суді. Як зазначає Микола Пихтін, поки що в Україні один такий прилад. Проходять сертифікацію ще два.

Після тестів та звітів, які має бути закінчено до листопада, Кабмін має видати відповідне розпорядження про старт повноцінного використання системи.

Читайте також:
Правила парковки в Киеве – инспекторы вместо фотофиксации