X

За розмову телефоном за кермом саджатимуть у в’язницю

Японцы ввели очень строгие наказания для любителей разговаривать по мобильному за рулем

В Японії набула чинності нова редакція правил дорожнього руху. Її особливість – суворіші покарання за телефонну розмову за кермом: порушникам загрожують не тільки штрафи, а й навіть тюремне ув’язнення.

Тепер штраф за розмову мобільним телефоном в авто в Країні сонячного сходу становить 6000-15000 ієн (55-140 доларів) для водіїв легкових авто і 12 тис. ієн ($110) – для мотоциклістів. Водії вантажівок заплатять більше – від 25 тис. ієн ($230).

Читайте також:
Після перевищення швидкості водії отримуватимуть SMS

Повторне порушення змусить викласти вже 100 тис. ієн (920 доларів) і загрожує тюремним ув’язненням на термін до 6 місяців. Якщо ж водій розмовляв  телефоном під час ДТП, то йому автоматично випишуть штраф в 300 тисяч ієн ($2750) і можуть посадити за ґрати на рік.

До таких суворих заходів японську поліцію підштовхнули протести японців, які втратили рідних і близьких у ДТП, які сталися через те, що водії розмовляли  телефоном. Таких аварій в Японії нарахували 2790 і загинули в них 42 людини. Причому, за 10 років кількість подібних ДТП зросла в 2,3 разу.