X

Нова дорожня поліція: чим вона відрізняється від ДАІ і що робитиме

Дорожные полицейские будут постоянно патрулировать трассы и «засад в кустах» ожидать не стоит.

З сьогоднішнього дня на патрулювання заступає нова Дорожня поліція. Перші 30 екіпажів стежитимуть за дотриманням правил дорожнього руху на 10 ключових магістралях України. Їм виділили поліцейські Hyundai Sonata. З осені штат патрульних побільшає – для них вже зарезервували 250 авто.

Перший заступник голови Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький розповів на брифінгу, якою буде нова дорожня поліція. Це не окремий підрозділ, а частина патрульної поліції. Екіпажі нестимуть службу і на вулицях міст, і на трасах міжнародного та національного значення.

Спочатку поліцейські нестимуть патрулювання на певних ділянках доріг. Вони зможуть реагувати не тільки на порушення ПДР і громадської безпеки, а й на повідомлення про правопорушення за маршрутом їх патрулювання.

Для потреб поліцейських виділено 8 колишніх стаціонарних постів ДАІ: їх перетворять на дорожні станції патрульної поліції. За словами Олексія Білошицького, 90% часу екіпажі перебуватимуть у русі, а «засідки у кущах» не плануються. У перспективі поліцейські патрулюватимуть 9 тис. км українських доріг.

У майбутньому поліцейські Hyundai Sonata оснастять сучасними приладами вимірювання швидкості. Поліцейські зможуть зупиняти порушників і притягати їх до відповідальності на місці у межах законних повноважень.

З вересня  на патрульну поліцію чекає поповнення – стартував новий набір до підрозділу. Частина з відібраних інспекторів служитиме в дорожній поліції. Запланований штат – близько 2000 осіб.