X

Ввозити автомобілі без розмитнення можуть дозволити не всім!

Ввозить на территорию Украины автомобили без уплаты таможенных платежей народные депутаты предлагают разрешить не всем. Мы выяснили – кто же будут эти счастливчики?....

Народний депутат Віктор Балога подав до Верховної Ради України законопроект №4223 «Про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов для використання автомобілів з іноземною реєстрацією)». Цим документом запропоновано дозволити громадянам України тимчасово ввозити транспортні засоби без сплати розмитнення. Зокрема, проект закону передбачає внесення змін до статті 380 Митного кодексу зміни, відповідно до яких резидентів зрівняють у правах із нерезидентами, дозволивши їм тимчасово ввозити автомобілі на територію країни без сплати митних зборів, передбачених при імпорті такого транспорту. Допустимий термін їх перебування на території України — щонайбільше один рік, однак його може бути продовжено ще на рік у разі: «…дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин».

Вищезгаданий законопроект Віктора Балоги на початку травня було розглянуто на Комітеті Верховної Ради із закордонних справ, де народні обранці запропонували внести до нього зміни, які суттєво скорочують термін тимчасового ввезення та надають переваги вузько обмеженій категорії українців. Детальніше про запропоновані нововведення повідомив голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко на свій сторінці у Facebook.

Тимчасове ввезення автомобілів в Україну: грядуть зміни

Законопроект про тимчасове ввезення авто отримав несподіване продовження

«Комітет ухвалив позитивне рішення з певними змінами, а саме: обмежити термін безмитного ввезення автомобілів терміном до трьох місяців і визначити таке право лише для обмеженого кола осіб – жителів Закарпатської та Львівської областей, щодо яких застосовуються правила малого прикордонного руху. Проект після поправок надає всупереч Конституції України переваги тільки учасникам прикордонного руху (тобто жителям прикордонної зони, які постійно проживають у прикордонній зоні не менше трьох років). Ми знову ділимо українців на білих і чорних, 1-й ґатунок і 2-й ґатунок!», – емоційно написав Олег Назаренко, зазначивши при цьому, що загалом він не прихильник цього законопроекту.