X

Який податок під час купівлі-продажу авто в Україні 2018-2019

Какие налоги придется оплатить при покупке или продаже автомобиля согласно законодательству Украины?

Так влаштовано в усьому світі – під час продажу/купівлі будь-якого майна громадянин країни зобов’язаний сплатити за цей процес податки. Автомобіль – це рухоме майно, під час продажу якого у продавця утворюється дохід. Ось його і оподатковують.

Тому, вирішивши продати або купити автомобіль, прочитайте про те, який податок під час купівлі-продажу авто вам доведеться сплатити до державної казни.

Податки на продаж авто

Оподаткування доходу від продажу (обміну) легкового автомобіля в Україні регламентує Податковий Кодекс. У 173 статті чітко прописані ставки прибуткового податку.

Пояснення

  • Згідно зі ст. 173.2 ПК, якщо протягом поточного року ви продали (обміняли) один легковий автомобіль і / або мотоцикл, і / або мопед, то податок від суми продажу вам платити не потрібно.
  • Якщо протягом поточного року ви продали (обміняли) два і більше легкових автомобіля і / або мотоцикла, і / або мопеда, то податок на дохід від такого продажу становить 5% від отриманого доходу. Також до нього додається 1,5% військового збору.
  • Такий самий 5% податок вам доведеться сплатити у разі продажу (обміну) вантажівки, автобуса, причепа, незалежно від кількості продажів протягом поточного року. Аналогічна ситуація з автомобілем, отриманим у спадок. І в тому, і в іншому випадку також є 1,5% військовий збір.

Читайте також:
Растаможка первого авто на еврономерах обошлась дороже самой машины

Від якої ціни нараховують податок

Стаття 173 Податкового Кодексу говорить, що дохід від продажу (обміну) легкового авто, мотоцикла, мопеда визначається з урахуванням ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу.

Однак ця ціна не має бути нижчою за середньоринкову вартість відповідного транспортного засобу або не нижчою від  оцінної вартості, визначеної згідно із законом.

Порада: для сплати податку можна обрати найменше «зло» – використовувати середньоринкову або оцінну вартість.

Що таке середня ринкова ціна

Згідно зі ст. 173.1 ПК, середня ринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу Міністерством економічного розвитку. Ця вартість розраховується для кожної марки і моделі транспортного засобу з урахуванням року випуску та пробігу.

Інформація оприлюднюється до 10 числа наступного місяця на офіційному сайті міністерства і зберігається там протягом 1095 днів.

Таким чином, будь-яка людина, зайшовши на сайт Мінекономрозвитку і ввівши в марку, модель, рік випуску і пробіг автомобіля, може отримати потрібну інформацію про середньоринкову вартість транспортного засобу.

Дохід від продажу (обміну) вантажного автомобіля, автобуса, причепа визначається з урахуванням ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче від оцінної вартості, яку визначає незалежний експерт.

Читайте також:
Чем обернулся протест евробляхеров для украинского бюджета

Кого вважають продавцем авто

Продавцем автомобіля вважається людина, зазначена власником автомобіля в технічному паспорті. Під час продажу автомобіля за дорученням людина, що продає автомобіль, не вважається продавцем, вона просто представляє інтереси власника.

Податки на купівлю авто

Покупець (юридична і фізична особа) повинен платити податки лише в тому випадку, якщо він стає власником легкового авто, що підлягає першій реєстрації на території України.

У такому випадку оподаткування купівлі автомобіля регламентується ст.1 п.7 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Ставки відрахування до Пенсійного фонду залежать від вартості автомобіля, який купують (ст.4, п.8 Закону):

 

  • 3% – якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4% – якщо об’єкт оподаткування більше, ніж 165, але менше, ніж 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5% – якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного року.
Читайте також:
Беспилотные автомобили: кто должен погибнуть в аварии?

 Відрахування в Пенсійний фонд у разі купівлі авто в 2018 році

Прожитковий мінімум для працездатної особи, встановлений на 1 січня 2018, дорівнює 1762 грн. Тобто ставки податку в ПФ залежатимуть від ціни автомобіля.

Читайте також:
Ставки сбора в Пенсионный фонд возросли!

Відрахування в Пенсійний фонд у разі купівлі авто в 2019 році

Станом на 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатної особи становитиме 1921 грн. А отже, ставки відрахувань до Пенсійного фонду залежатимуть від вартості автомобіля.