X

Нові знаки та розмітка: в Україні внесли зміни до ПДР

Новые правила вступят в силу с 1 ноября этого года

Кабінет міністрів України вніс низку змін в Правила дорожні руху. Ухвалені правки набувають чинності з 1 листопада поточного року. Вони вводять нові дорожні знаки і розмітку, розширюють права велосипедистів, а також вносять низку інших коригувань.

Нова редакція ПДР була ухвалена в Кабміні 29 вересня. Нею передбачається наблизити ПДР до європейських стандартів і звести рівень аварійності на дорогах країни до мінімуму. Підписаний документ складається з 50 сторінок, тому потребує детального вивчення. Адже недотримання нових нормативів призведе до сплати штрафів. Але про все докладніше.

У цьому документі особливий акцент було зроблено на зміни, які безпосередньо стосуються велосипедистів. З’явилися такі визначення, як “велодоріжка”, “велосмуга” і “велопереїзд”. Отже, велосипедна доріжка позначається знаком 4.14 і горизонтальною розміткою 1.36. Велосмуга позначається знаком 5.88 і відповідною горизонтальною дорожньою розміткою. Відмінність велосмуги від велодоріжки полягає в тому, що перша перебуває в межах пішохідної зони, а друга – на проїжджій частині. А ось велосипедний переїзд позначатимуть розміткою 1.15.

Крім уже зазначених дорожніх знаків і розмітки було введено й інші. Також оновлять дизайн вже існуючих покажчиків. Наприклад, замість словосполучення “сліпі пішоходи” використовуватимуть “пішоходи з порушенням зору”. У місцях підвищеної аварійності встановлюватимуть оновлений знак 1.41, а про наближення до камер фотофіксації порушень ПДР говоритимуть відповідні покажчики.

З’являться знаки, що попереджають про діагональний пішохідний перехід. Він буде застосовуватися тільки на регульованих пішохідних переходах, де світлофор позбавлений жовтого сигналу. Також з’являться нові знаки, які повідомлятимуть про наближення до електричних зарядних станцій, а також про платні дорогих. На покажчиках напрямків абревіатури будуть виділені червоним або зеленим кольором, а шрифт стане більшим.

Безліч змін торкнеться і розмітки, адже практично кожен дорожній знак дублюється нею. Оновиться розмітка, пішохідних переходів, лежачих поліцейських, опор мостів, острівців безпеки, відбійників та іншого. Її зроблять чіткішою і яскравішою, щоб водії могли завчасно знизити швидкість. До того ж змінять ширину розмітки, яка контролює швидкість руху за межами населених пунктів. Наприклад, якщо на дорогу нанесена розмітка 1.2, то водії можуть рухатися зі швидкістю 110 км/год. Раніше ця функція була покладена на розмітку 1.1.

Читайте також:
На дорогах України з'явилися ще 17 комплексів автофіксації порушень ПДР

Зміниться і класифікація доріг. Якщо раніше вони ділилися на три групи: міжнародні, державні та регіональні, то тепер з’явиться ще одна – територіальні. Такі дороги позначатимуть знаком із зображенням синьої літери Т на білому тлі. Детальніше ознайомитися з усіма зміни, внесеними в ПДР, можна за посиланням.