X

Президент підписав закон про боротьбу з дискримінацією електромобілів в Україні

Кроме льготного таможенного режима владельцы электромобилей получили еще одну привилегию — защиту специальных парковок

Нещодавно ми розповідали про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів», що передбачає покарання за блокування паркувальних місць для електромобілів.

Сьогодні, 6 серпня 2019, президент підписав закон, згідно з яким штрафуватимуть власників бензинових і дизельних автомобілів, якщо ті займуть або заблокують спеціально позначені місця для електромобілів.

Статтю 122 КУпАП доповнено таким текстом: «Зупинка або стоянка транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома), а так само створення перешкод водіям транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, у зупинці або стоянці, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Читайте також:
Найближчим часом електромобілі можуть подешевшати

Це свідчить про штраф у розмірі 340-510 грн. Також ухвалений закон доручає новому Кабінету міністрів розробити спеціальні знаки і розмітку для створення відповідного регламенту, адже наразі нічого такого правилами дорожнього руху не передбачено. Запропоновано також спеціальні реєстраційні номери зеленого кольору, які дадуть змогу швидко ідентифікувати електромобіль.