X

В Україні збільшили штрафи для автомобілістів, велосипедистів і пішоходів

Новые санкции коснулись всех участников дорожного движения, нарушающих ПДД

Високий рівень аварійності і смертності на дорогах України, зумовлений систематичним порушенням ПДР автомобілістами і пішоходами, змушує чиновників посилювати відповідальність за такі проступки. Сьогодні, 16 лютого, Верховна Рада України підтримала в повному обсязі законопроект, спрямований на підвищення безпеки дорожнього руху. За відповідне рішення проголосували 325 народних обранців.

Йдеться про проект закону №2695 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху”. Документ передбачає збільшення штрафів і термінів ув’язнення. Тепер мінімальний штраф для водіїв становить 510 гривень. Його стягуватимуть за такі порушення:

  • проїзд на заборонний сигнал світлофора;
  • порушення правил обгону та проїзду перехресть;
  • телефонна розмова під час руху;
  • непристебнутий ремінь;
  • відсутність номерного знака або його невідповідність встановленій формі;
  • управління незареєстрованим транспортним засобом;
  • ненадання пріоритету в русі швидкій допомозі або іншому спецтранспорту;
  • відсутність шолома у мотоцикліста.

За перевищення швидкісного режиму більше ніж на 50 км/год розмір стягнення становитиме від 510 до 1700 грн. Якщо водій залишив місце ДТП, йому загрожує штраф у розмірі 255-3400 грн і позбавлення прав на 1-2 роки. Створення аварійної ситуації спричинить штраф у розмірі 1445 грн, а за порушення, що призвело до ДТП — 850 гривень. Водіння без прав також обійдеться дорого. Залежно від ситуації сума стягнення варіюватиметься від 425 до 20 400 гривень.

За водіння в стані алкогольного сп’яніння порушник матиме заплатити штраф у розмірі 17 тис. гривень, а за умови повторного порушення — 34 тис. гривень. Якщо ж факт порушення буде зафіксовано втретє, то розмір штрафу зросте до 51 тис. грн. Крім того, водій буде позбавлений права керувати транспортними засобами терміном від одного до 10 років. За відмову від проходження огляду — штраф 48 тис. грн.

Читайте також:
Як камери вплинули на кількість аварій на дорогах: дані поліції

Якщо водій, перебуваючи в стані сп’яніння, скоїв ДТП, унаслідок чого потерпілий дістав травм середньої тяжкості, винуватцю загрожує обмеження волі на термін від 3 до 5 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на той самий термін. У разі, якщо характер травм потерпілого важкий, то термін обмеження волі зростає до 10 років. Якщо кількість постраждалих обчислюється кількома особами, то термін позбавлення волі зросте від 7 до 12 років.

Не забули законотворці про пішоходів і велосипедистів, які також порушують ПДР, тим самим створюючи аварійні ситуації. Зокрема, за перетин проїжджої частини пішоходом у недозволеному місці сума штрафу становитиме 255 гривень. Якщо ж ПДР порушить велосипедист, він повинен буде заплатити 340 гривень. У разі, якщо порушення було скоєно в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, то сума стягнення зросте до 680 і 850 грн відповідно.