X

У Верховній Раді знову заговорили про пільги для власників “євроблях”: що пропонують

Растаможка «евроблях» продолжает быть темой насущной, но никак не сдвинется с места, несмотря на действия активистов и депутатов. Новый закон может позволить решить вопрос с нелегализованными авто в Украине

Питання з доступним розмитненням автомобілів на іноземній реєстрації перебуває в підвішеному стані вже понад два роки. Активісти намагалися домовитися про зниження ставок ще з минулим урядом і продовжують вести переговори з нинішнім главою держави і парламентарями, проте ситуація досі не зрушилася з мертвої точки. Звісно, чиновники пішли назустріч власникам «євроблях» для того, щоб зменшити кількість нелегалізованих у країні машин, і запропонували розмитнення зі знижкою 50%.

Багато власників авто на іноземній реєстрації скористалися пропозицією, але не всі. Переважно залишилися не розмитненими ті автомобілі, вік і стан яких або не дозволяє їх легалізувати в Україні, або це буде занадто дорого через коефіцієнт віку. Саме для таких категорій розробили ще один законопроект, який днями зареєстрували у Верховній Раді.

Проект закону №4172 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо пільгових умов ввезення на митну територію України транспортних засобів» передбачає введення пільг для тих українців, які ввезли транспортні засоби на митну територію країни до 1 вересня 2020 року. Автори закону пропонують чиновникам звільнити від сплати абсолютно всіх податків і ПДВ тільки пільгові категорії громадян, серед них осіб з інвалідністю, багатодітні сім’ї та учасників бойових дій.

Однак не забули і про обмеження. Від податку не звільнятимуть у таких випадках:

  • вартість автомобіля перевищує 100 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день це 500 000 гривень);
  • ТЗ вироблено до 1 січня 1992 року;
  • особа вже скористалася пільговим розмитненням авто протягом найближчих п’яти років.
Читайте також:
В Украине начали бесплатно раздавать "евробляхи"

Якщо цей закон буде ухвалено, то для пільгових категорій населення України вартість розмитнення буде символічною. Однак для цього проект закону має бути схвалений у комітетах, підтриманий депутатами Верховної Ради і підписаний президентом України.