X

Законопроекти Про стимулювання електромобільності в Україні хочуть підмінити

На этой неделе в Верховной Раде должны быть вынесены на голосование законопроекты 3476 и 3477, которые изначально были разработаны для стимулирования электромобильности в нашей стране, а по факту лоббируют интересы производителей автомобилей с ДВС

Законопроекти 3476 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо стимулювання розвитку електричного транспорту в Україні” і 3477 “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку електричного транспорту в Україні” були затверджені у Верховній Раді в першому читанні на засіданні 2 вересня 2020 року.

Метою цих законопроектів було створення сприятливих умов для розвитку галузей і підприємств з виробництва електромобілів, зарядних пристроїв, деталей до них, стимулювання попиту на автобуси, легкові та вантажні автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами. Ці умови полягали у скасуванні ПДВ і мита на вищезазначені товари.

Однак перед другим читанням ці законопроекти отримали низку правок, які кардинально змінюють їхню суть. А саме: виключається скасування ПДВ і мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (крім легкових), але при цьому додається скасування ПДВ і мита на транспортні засоби із ДВЗ, які працюють на газі (підрозділ 2, пункт 64).

Крім цього, додається звільнення від податку на прибуток підприємств; прибуток суб’єктів господарювання автомобільної промисловості, які здійснюють діяльність виключно з виробництва транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, які працюють виключно на стислому природному газі метані, скрапленому природному газі метані або біогазі (№64 “пункт 3 розділу I”)

У такій редакції законопроекти не повинні бути ухвалені. А тому депутатам Верховної Ради було підготовлено відповідний спільний лист від Української Асоціації електромобільності EV-UA та трьох громадських організацій: “Агентство енергетичних реформ України”, “Електромобільне співтовариство України” та “Ефективність і безпека українських перевезень”.