X

Чемпіонат України з кільцевих перегонів: Нові кільцеві баталії

События 4-го этапа Чемпионата Украины по кольцевым гонкам и Grand Classic Cup запомнятся всем калейдоскопом событий, а также невероятно напряженной борьбой в зачете «ВАЗ 2108».

Формули також з’явилися на етапі, однак дуже ненадовго. У двох з трьох учасників двигуни відмовили ще на тренуваннях, і Дмитру Гайдамаченку не залишалося нічого, як влаштувати демонстраційний заїзд між кваліфікаціями і трьома кузовними перегонами, які виявилися багатими на події.

Дмитро Гайдамаченко

У заліку GT Open на кваліфікації найкращим знову виявився Андрій Євтушенко, який перевершив показник найближчого з суперників на суттєві 1,5 секунди.

Андрій Євтушенко

При цьому одразу у двох учасників – Сергія Юнашева і Дмитра Жайворонка, що представляють Школу Автодрому «Чайка» – виникли проблеми з технікою і, пропустивши кваліфікацію, вони були змушені стартувати з останнього ряду. У дебюті перегонів кілька кіл Євтушенку довелося витримувати пресинг з боку Валерія Жовтонога, що стартував другим.

Андрій Євтушенко, Валерій Жовтоног

Однак Андрій зміг відірватися і перемогти, заразом показавши найкраще коло перегонів. В цей же час Юнашев з Жайворонком швидко прорвалися крізь пелетон учасників заліку У-1600, попутно борючись один з одним! На жаль, але ще одна відмова техніки вивела з ладу Дмитра, тоді як «Юнга» фінішував третім.

Сергій Юнашев

У другій гонці ситуація повторилася. Поки спереду Жовтоног чинив тиск на Євтушенка, Жайворонок знову продемонстрував прорив. Спочатку Дмитру падає оборона Юнашева, а потім він випереджає і Жовтонога.

Сергій Юнашев, Дмитро Жайворонок

На середині дистанції Жайворонок обганяє і Євтушенка, тим самим виходячи в лідери, і це за умови старту з останнього місця! Андрій спробував було контратакувати, однак у підсумку змирився з поразкою в битві».

Дмитро Жайворонок, Андрій Євтушенко

З урахуванням перемоги в першій гонці Євтушенко заробив 24 очки, які дали змогу йому впевнено очолити подіум. При цьому позаду двох лідерів у боротьбі за третє місце Юнашев випередив було Жовтонога, однак за два кола до фінішу Сергій сходить внаслідок відмови мотора.

Сергій Юнашев, Валерій Жовтоног

Однак його було класифіковано, а з 15 очками він став третім, відставши на три бали від Жовтонога, в цей раз взяв «срібло» етапу.

Жовтоног, Євтушенко, Юнашев

«Завдяки» сходженню у першій гонці з 13 очками, разом з одним бонусним за найкращий час у другому заїзді, Жайворонок став лише четвертим. У заліку У-1600 подій було ще більше. Незважаючи на появу тут 3-кратного чемпіона України Володимира Апостолюка, поул впевнено забирає Валерій Шевельов.

Валерий Шевельов

Водночас Володимир поступається в кваліфікації і лідеру цього заліку Руслану Сєрову. Зі старту Шевельов зміг утримати лідерство, однак через пару кіл в КПП його «вісімки» виникають проблеми і Валерій пропускає суперників, а незабаром і зовсім сходить.

Валерий Шевельов

Таким чином Апостолюк опинився поза конкуренцією, вигравши в обох перегонах, заразом показавши найшвидші кола. А позаду нього кипіли свої пристрасті.

Володимир Апостолюк

Якщо в першій гонці Сєров без боротьби фінішував другим, попереду Вадима Євтушенка, то вдруге ця пара зійшлася в красивій дуелі. На перших колах досвідчений ветеран зміг відбити атаки суперника, однак пізніше Сєров все-таки поступається йому.

Вадим Євтушенко

Отож, за умови рівності очок (по 18), з урахуванням фінішу на більш високому місці у другій вирішальній гонці, саме Вадим Євтушенко піднявся на другу сходинку подіуму заліку У-1600, тоді як Сєров став третім.

Євтушенко, Апостолюк, Сєров

При цьому не можна не відзначити, що і за інші місця в цьому класі розгорталися свої протистояння. Першим поза подіумом після яскравої дуелі з Сергієм Бабаком у другій гонці опинився Вадим Конончук.

Вадим Конончук, Сергій Бабак

Ну а найбільш цікавою і напруженою стала гонка Grand Classic Cup. У «Лада-1600» на 4-му етапі був лише один стартуючий в особі лідера цього заліку Дмитра Іванька.

Дмитро Іванько

Проте неявку «класиків» з лишком компенсували «вісьмірники» з «ВАЗ 2108», влаштувавши на трасі справжню гоночну феєрію. Найкращий час у кваліфікації показує Вікторія Зосим, тим самим порушуючи гегемонію Іллі Замули, і випередивши майже на 0,4 секунди.

Вікторія Зосим

Нагадаємо, що на трьох попередніх етапах саме Ілля незмінно забирав поул, перемагав і встановлював найшвидші кола в перегонах. Старт видався доволі напруженим, однак Вікторія змогла встояти під натиском суперника, очоливши пелетон.

старт GCC
Зосим, Замула, Карнаков, Холявко

Але незабаром під час своєї атаки, Ілля допускає контакт з машиною Зосим, причому подвійний! Після цього він не тільки відбирає першу позицію у суперниці, її випереджає також  і Олександр Карнаков, що йшов третім.

Проте випускниця Школи Автодрому «Чайка» не здалася. Вона не тільки успішно відбила атаки Руслана Холявка, а й змогла наздогнати Карнакова, після чого протягом кількох кіл між ними розгорталася неймовірно захоплююча дуель!

Олександр Карнаков, Вікторія Зосим

Після декількох спроб атак з боку Вікторії, ця пара пройшла пліч-о-пліч як мінімум чотири повороти, при цьому між їх автомобілями кілька разів був контакт!

Олександр Карнаков, Вікторія Зосим

У якийсь момент машина Зосим опинилася навіть поперек траси, чим одразу ж скористався Холявко, одразу вийшовши з четвертого місця на друге!

Однак Вікторія змогла не лише «зловити» свій автомобіль, а й після ще одного яскравого зіткнення просто у «глядацькому повороті», випередити Карнакова, фінішувавши в підсумку третьою. Незважаючи на неодноразові контакти, з урахуванням того, що в цей момент їхні машини йшли пліч-о-пліч, після фінішу обидва пілоти обмінялися захопленими враженнями, не маючи жодних претензій одне до одного.

Олександр Карнаков, Вікторія Зосим

Однак на дії Замули команда Зосим подала заяву. Розглянувши її, суддівство визнало Іллю винним у зіткненні. Однак присвоєний Замулі 10-секундий штраф у реалії нічого не вирішив, оскільки відрив лідера від найближчого на фініші становив 12 секунд. Таким чином, в четвертий раз поспіль 14-річний пілот очолив подіум заліку «ВАЗ 2108», де другим став Руслан Холявко, а третьою Вікторія Зосим.

Хоявко, Замула, Зосим

Можна лише уявляти, яким виявиться загострення боротьби на двох останніх етапах українського «кільця», адже з наближенням закінчення сезону боротьба за вагомі очки зазвичай тільки загострюється.

Вікторія Зосим

Фото Ігор Цибко і ККГ