X

Суперзіркові інвестори команди «Alpine» Формули-1: хто вони й чому вкладають стільки грошей?

З-поміж реву двигунів болідів Формули-1 з’явився ансамбль амбіційних інвесторів.

Провідна команда Формули-1 «Alpine Investors» залучила значні інвестиції від видатних людей у спортивному світі, зокрема, футболі, боксі та тенісі.

Але хто ці спонсори й що змушує їх вкладати свої кровно зароблені гроші в один із найбільш непередбачуваних різновидів спорту? Розберемося.

Чому зірки інвестують у Формулу-1

Формула-1 — це один із різновидів спорту, що зростає найшвидше, тому не дивно, що ним зацікавилися імениті інвестори. Чудовим прикладом розширення горизонтів є нові автодроми в Баку та Катарі, а перший в історії етап Формули-1 у Лас-Вегасі означає, що «Місто гріхів» може прославитися не лише грандіозними боксерськими двобоями та залежністю від азартних ігор.

Блиск, гламур і глобалізація Формули-1 роблять її привабливою перспективою для багатих інвесторів, разом із відомими іменами зі спортивного світу, які мають агентів і радників, що рекомендують їм нові бізнес-проєкти.

Наявність таких активів, це не лише круто, але й можливість заробити чималі гроші впродовж найближчих кількох років.

Хто інвестори?

Мова про команду інвесторів, яких називають «Хто є хто» у світі спорту, куди входять Трент Александер-Арнольд, Ентоні Джошуа, Хуан Мата, Олександр Звєрєв та Рорі Макілрой.

Кажуть, що ці спортивні ікони активно цікавляться перегонами, і саме тому до них звернулися представники інвестиційної групи «Apex». Ця група загалом інвестувала 200 млн євро, чого досить, аби наробити галасу в спорті, тому багато експертів прогнозують, що завдяки цьому «Alpine» вийде на новий рівень.

Ця спортивна група є частиною ширшого синдикату, створеного «Otro Capital» — інвестиційною компанією, що працює за кількома напрямами розваг. До нього входять актори Раян Рейнольдс, Роб МакЕлхенні та Майкл Бі Джордан, які в червні придбали 24% акцій команди. Перші двоє є відомими учасниками знаменитої історії футбольного клубу «Wrexham», який на початку цього року в драматичних матчах виборов собі місце в англійській футбольній лізі.

З-поміж інших зірок спорту варто зазначити гравців НФЛ «Канзас-Сіті Чіфс» Патріка Махомеса і Тревіса Келса, які також інвестували в «Alpine», оскільки входять до консорціуму «Otro».

Інвестиції в майбутнє

Забігаючи наперед, можна сказати, що тенденція інвестування спортсменів у Формулу-1 може ось-ось стати популярною, і в такому разі ми побачимо ширші зрушення у світі спортивних інвестицій. Очікується, що хвильовий ефект пошириться і на інші різновиди спорту, разом із футболом і тенісом.

В інтерв’ю британському «The Guardian» генеральний директор групи «Apex» Антоніо Какоріно прогнозує, що привабливість Формули-1 збережеться аж до 2030 року.

«Ми всі бачили зростання цього спорту впродовж останніх 6—7 років, а останніми 2—3 роками він зростав напрочуд стабільно», — сказав Какоріно.

«Це змінило спорт на краще, і ми віримо, що імпульс Ф1 залишиться, адже це була ідеальна угода. Формула-1 вийшла за межі затятих фанатів і перетворилася на спорт для широкого загалу. Люди у всьому світі дивляться його, а такою популярністю може похизуватися не кожен різновид спорту».

«Alpine» планує використати інвестиції для розвитку майбутніх комерційних стратегій з урахуванням досвіду інших спортивних арен, разом із міжгалузевими рекламними кампаніями.

На кону чемпіонство?

Оскільки компанія «Alpine» переживає перехідний період і реструктуризацію, час для такої значної інвестиції від спортсменів є дуже вдалим.

Попри минулу славу компанії під брендом «Renault», коли команда виборола титули пілота та конструктора у 2005 та 2006 роках разом із легендарним Фернандо Алонсо, «Alpine» зіткнулася з непростим випробуванням, адже намагається підтримувати шалений темп, заданий останніми роками гігантами індустрії — «Ferrari», «Mercedes» та «Red Bull».

Після перестановок в управлінні на початку цього року (відходом таких ключових фігур, як директор команди Отмар Сафнауер, спортивний директор Алан Перман і головний технічний директор Пет Фрай), у команді почалися неспокійні часи безпрецедентного масштабу.

Наразі «Alpine» посідає 6 сходинку, поступаючись «McLaren» та «Aston Martin», а нещодавні проблеми зробили повну перебудову пріоритетом № 1.

Вливання капіталу та досвіду таких впливових спортсменів-інвесторів стало своєчасним каталізатором відродження «Alpine». Завдяки їхньому колективному досвіду та стратегічному внеску, команда знову зможе боротися за чемпіонство.