X

Як позбутися “прав” у Франції: найкращі рецепти для новачків

У давній суперечці про те, хто краще водить, українці або європейці, перемагає… європейська система штрафів. Вона, звісно, не є однаковою для всіх країн Євросоюзу, але деякі спільності все-таки спостерігаються. І Франція, можливо, не надто сувора країна, але теж має що запропонувати порушникам на тему стягнень. Жорсткість законодавства, лють покарання і нещадна відсутність корупції – ось три кити, на яких тримається порядок на французьких дорогах. Водійська розсудливість виступає десь на підтанцьовці, ну не вірю я в людську свідомість, не підкріплену стусаном з боку влади.

Я вірю в силу страху перед значним штрафом. Якби в нашій країні працювали такі самі санкції, які світять французьким порушникам місцевих правил дорожнього руху, то нашими рідними дорогами їздили б виключно законослухняні громадяни. І привітно б помахували одне одному у віконця, мовляв, проїжджай, брате, я тебе пропускаю! І сяяли б одне одному посмішками – в усякому разі, так роблять 90% місцевих водіїв, навіть якщо ти трохи завадив йому під час перелаштування.

Примітно, що у Франції є суттєва різниця між водієм-початківцем і досвідченим водієм: протягом трьох років (при класичній схемі навчання) новачок має статус “А”. А це означає, що вимоги закону до нього не лише не м’якші, а навіть удвічі суворіші, ніж до водія зі стажем.

Отже, яких непоправних помилок треба припуститися протягом першого року водіння у Франції, щоб позбутися водійського посвідчення за одне правопорушення? Зізнаюся, особливого таланту і розумових здібностей мати не треба. Достатньо просто діяти на дорозі за “законами джунглів” і не зважати на наслідки. А вони вже не змусять себе довго чекати!

Над новоспеченим водієм висить дамоклів меч у вигляді втрати штрафних балів – у Франції є такі адміністративні порушення ПДР, за які самими грошима обійтися складно. А оскільки замість 12 балів (які надаються досвідченим) новачкові дають лише шість, у нього є всі шанси втратити водійські права одним махом.

  1. Алкоголь.

Французи п’ють. Ну, не п’ють, а випивають – склянка сухого вина за обідом не вважається перешкодою для подальшої автоподорожі. Але тільки, якщо доза не перевищує допустимої і якщо водій вже подолав режим випробувального терміну. Якщо ж “чарку перехилить”  драйвер-початківець… То під час перевірку йому світить втратити всі шість балів і штраф до 3500 євро. І позбавлення прав на три роки.

  1. Речовини.

Ці братці недалеко пішли від алкоголю. Вважається, що “легкі” наркотики не шкодять людині, якщо тільки ця людина вирішила тихенько викурити свою нелегальну цигарку у себе на терасі. А от за кермо після цього – ні-ні. Ні новачкові, ні досвідченому водію: 6 балів геть. І, якщо досвідчений водій ще має люфт у вигляді інших балів, то початківець вилітає з гри на раз-два.

  1. Куди це ми так крадемося?

Який же француз не любить швидкої їзди? Жоден не любить, тому що це дуже (!), дуже і дуже дороге задоволення. Маючи в своєму послужному водійському списку перевищення швидкості у 50 км/год (а це лише розігнатися в межах населеного пункту до 100 км/год; може хтось пригадав наші окружні дороги і набережні?), можна прославитися на всю округу втратою своїх шести балів, як ви вже зрозуміли, а також трьома роками заборони на водіння з конфіскацією автомобіля. Це, як крадієві руку втяти.

  1. Стій, кому говорять!

Відмова від покори жандарму, який зупиняє тебе для перевірки документів – шість балів і позбавлення прав на місці. Людині, якій нема чого приховувати, не лінь зупинитися і поговорити з представником закону. А якщо вона не зупинилася… Вважається, що страшніше за непокору владі немає нічого в цьому французькому автомобільному світі. До речі, за такі прояви самостійності можна потрапити і за ґрати – і потім будеш там співкамерникам розповідати, що ти просто не помітив, що тобі жезлом махали.

Франція дійшла до такого методу регулювання дорожнього спокою з двох причин: по-перше, хороші дороги народжують високі швидкості і сумні наслідки, а по-друге, молодь сідає за кермо повально в юні роки, а ці роки не сприяють розсудливості. От і тримають французьких водіїв в цупких шорах… І, знаєте, вони насправді тримають у машині світловідбивальний жилет – на випадок поломки за містом. А ми… Зазирніть до себе в багажник сьогодні. І перевірте – чи ви живете автомобільним життям на страх або на совість. Всім легких доріг!