X

Наші дороги небезпечні та некомфортні!

Про безпеку доріг ми знаємо багато чого, про це говорять і пишуть часто. А от про комфортність дорожнього руху забули зовсім, хоча і маємо на неї законне право.

У законодавстві немає визначення цього терміна. Однак у власників доріг, зобов’язаних за законом забезпечувати комфортність дорожнього руху, воно є – у спеціальному словнику термінів для дорожніх служб. Комфортність руху – нормований набір параметрів руху, що забезпечують водію рух дорогами без неприємних відчуттів.

Давайте перерахуємо обставини, що викликають ці відчуття, і, як наслідок, нецензурні висловлювання з боку законослухняних водіїв:

  1. Жахливий стан дорожнього покриття, ями на дорозі, каналізаційні люки, що стирчать або провалені;
  2. Відсутність або погана видимість дорожньої розмітки;
  3. Дорожні затори;
  4. Відсутність парковок у необхідних місцях;
  5. Дорожники або комунальники, перекривають рух де попало і як попало;
  6. Відсутність у необхідних місцях дорожніх знаків, або їх невидимість;
  7. Необґрунтованість встановлення заборонних знаків;
  8. Зношеність світлофорів або непередбачуваність режиму їх роботи;
  9. Відсутність вуличного освітлення.

Список можна продовжувати. Чому ж міські районні або сільські влади не забезпечують комфортність своїх доріг? Відповідь звучить просто – не можуть, через відсутність достатніх повноважень. Керувати пропагандою БДР можуть, контролювати роботу автошкіл або автопідприємств можуть, забезпечувати автовласників колективними гаражами – теж можуть. А от все інше – не можуть! Хоч як дивно це звучить.

Тому, дорогі мої друзі, якщо хтось з вас має пряму причетність до органів місцевого самоврядування, або ви контактуєте з такими людьми – пишіть у коментарях. Будемо разом змінювати ситуацію!