X

Старим можна подиміти: чи можна після Євро-5 запровадити норми Євро-2?

Два дні тому у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект 5561 (від 20.12.2016), що пропонує ввести нову норму, згідно з якою пропуск на митну територію України та першу реєстрацію в Україні нових легкових автомобілів здійснюється за умови їх відповідності екологічним нормам Євро 5/6 Євро, а ось перша реєстрація в Україні уживаних автомобілів провадиться за умови їх відповідності нормам Євро 2.

Тобто народні депутати пропонують при імпорті нових авто контролювати їх відповідність нормам Євро-5/Євро-6 і водночас дозволити імпорт уживаних авто без дотримання екологічних стандартів Євросоюзу – доволі архаїчного Євро-2!

За такою логікою авторів документа наступним законопроектом можна ввести жорсткий і тотальний контроль якості страв у фешенебельних ресторанах і водночас заборонити перевірки кіосків з шаурмою, де ви можете поласувати кошатинкою. Зрозуміла аналогія?

Якщо для старих автомобілів буде встановлено стандарт Євро-2, то навіщо вимагати від імпортерів нових автомобілів відповідності Євро-5/Євро-6? Що це – подвійні стандарти чи час викликати лікаря?

Не секрет, що авто в Україну імпортують не тільки з ЄС, а й із Японії, Китаю, Кореї, США. Тому у деяких автоімпортерів раніше були проблеми з Євро-5 і зараз будуть проблеми з Евро-6 оскільки європейські стандарти на сьогодні є одними з найжорсткіших.

Саме тому минулого року я лобіював законопроект народного депутата Фролова про перенесення набуття чинності в Україні норм Євро-5 на два роки, і я не в захваті від Євро-6, оскільки знову і деяких автоімпортерів (наприклад, китайських авто) будуть певні незручності.

І не секрет, що норми про екологічні стандарти ЄС у нас ніхто не скасує! Всі знають, що в угоді з ЄС прописано низку Директив, які Україна зобов’язалася виконувати – наприклад, Директива ЄС 40/2009 про введення обов’язкового техогляду.

А от щодо екостандартів там немає абсолютно нічого, бо Україна цю норму виконала ще до підписання – в 2012-му.

І коли восени минулого року я запропонував підтримати перенесення введення Євро-5 на два роки, то вислухав від нардепів звинувачення в тому, що я не люблю ЄС, Угоду з ЄС і хочу її розірвати! І от ці самі нардепи тепер пропонують скасувати Євро-3,4,5,6…

Простіше кажучи – задурюють людям голови і обіцяють здійснити нездійсненне – черговий приклад дешевого популізму.