X

Для електромобілів створили нові гальма і колеса (+ ВІДЕО)

Компания Continental на своем очередном TechShow нынешним летом презентовала концептуальную конструкцию колесного диска и новые тормоза, а точнее - тормозной механизм.

Нова концепція колеса від компанії Continental демонструє новий підхід до розробки гальмівних систем електромобілів. Через наявність численних режимів рекуперації енергії уповільнення (гальмування) на повністю електричному приводі, штатна гальмівна система використовується рідше.

В результаті класичні чавунні гальмівні диски набагато більше схильні до корозії, що знижує ефективність їхньої роботи в екстремальних ситуаціях, а також скорочує їх ресурс.

Новий колісний модуль Continental охоплює розбірний колісний диск і гальмівний механізм з алюмінієвим диском збільшеного діаметру і внутрішнім розміщенням супорта – всередині гальмівного диска.

При такому розміщенні супорта гальмівний диск вийшов більшого діаметру, завдяки чому збільшилася корисна площа, що поліпшило його охолодження і підвищило зносостійкість.

Крім того, така конструкція кріплення супорта з огляду на менші «важелі» виявилася жорсткішою, що підвищило вібростійкість механізму, тобто схильність до вібрацій механізму при гальмуванні зменшилася. До речі, подібний гальмівний механізм із внутрішнім встановленням супорта використовувався у вітчизняній Таврії, проте гальмівний диск було виготовлено не з алюмінію, а з чавуну.

Новий підхід до вибору матеріалів і розробки конструкції колеса запобігає корозії, оскільки гальмівний диск виготовили з алюмінієвого сплаву. Завдяки цьому, незважаючи на рідкісну роботу гальмівних механізмів, ця система залишається працездатною в будь-яких ситуаціях.

Нове розміщення супорта потребувало зміни конструкції колісного диска. Тепер він складається з двох частин. Внутрішня частина, яка кріпиться до маточини, виконує ще й тримальну функцію для гальмівного диска. Трохи вище за діаметром розміщений ступінчастий майданчик кріплення зовнішньої частини колісного диска.

Загалом нове колесо з новим гальмівним диском стало легшим на 2 кг порівняно з класичною конструкцією. Це також поліпшило роботу підвіски і зменшило витрату енергії на обертання коліс.