X

Mercedes-Benz Vision Van – нова стратегія доставки вантажів

Презентованный 7 сентября фургон Mercedes-Benz Vision Van является частью новой концепции доставки грузов adVANce.

Mercedes-Benz Vision Van є демонстраційним фургоном, що показує нову концепцію доставки вантажів у найближчому майбутньому – adVANce (з англ. “прогрес”). І невипадково решітка радіатора фургона прикрашена світлодіодними вогнями у вигляді земної кулі. Таким чином підкреслюється глобальна значущість цього проекту.

У подальші п’ять років у розвиток стратегії доставки вантажів adVANce заплановано інвестувати 500 млн євро. Над проектами працюватимуть 200 співробітників у дослідницьких центрах у Штутгарті, Берліні та Силиконовій Долині.

Mercedes-Benz Vision Van

Якщо казати про фургон Mercedes-Benz Vision Van, то він розроблявся в кооперації з компанією Matternet. Машина об’єднує останні технології у сфері оцифрування, автоматизації та роботехніки. Розвізний фургон має максимально відповідати останній тенденції у сфері доставки вантажів – за допомогою концепції Інтернету-речей (Internet of Things).

Таким чином, Mercedes-Benz Vision Van є першим фургоном у світі, в якому в цифровій формі сполучені усі процеси доставки: від диспетчерського центру та вантажовідправника до вантажоодержувача. Це також перший фургон у світі з повністю автоматизованим вантажним відсіком.

Mercedes-Benz Vision Van є по суті мобільним центром дистрибуції, який в режимі реального часу відстежує стан замовлення і місцезнаходження вантажу. Продуктивність фургона на т. зв. “останньої милі” – за умови доставки безпосередньо в руки – підвищується на 50%.

Для цього фургон використовує автоматизований вантажний відсік, який зменшує час простою і розвантаження. Більше того, в арсеналі машини є безпілотні літальні апарати – дрони, які можуть доставляти товар одразу в декілька місць, не боячись заторів на дорогах.

Mercedes-Benz Vision Van

А щодо силової лінії Mercedes-Benz Vision Van, то машина повністю електрифікована. У рух фургон приводить електромотор потужністю 75 кВт. Ємності акумуляторів вистачає на пробіг від 80 до 270 км, залежно від режиму роботи.

В результаті автомобіль має нульовий шкідливий викид в атмосферу. Крім того, завдяки малошумному мотору фургон може працювати в житлових районах навіть вночі, в яких заборонено рух вантажних автомобілів зі звичайними ДВЗ у деяких країнах ЕС.

У будь-якому разі, інноваційна концепція доставки вантажів adVANce, включаючи фургон Mercedes-Benz Vision Van, буде обов’язково затребувана. Сьогодні дедалі більше покупців замовляють товар через Інтернет і бажають, щоб він його доставили у межах доби або навіть години.

А якщо врахувати, що за прогнозами до 2030 року в містах проживатимуть дві-тритини усього населення планети, то роботи у кур’єрської служби доставки додасться на порядок. А тому Mercedes-Benz Vision Van без роботи не залишиться.