X

Перший у світі автобус на мурашиній кислоті вийде на дороги

Автобус на муравьиной кислоте разработала команда студентов Team Fast Технического университета Эйндховена.

Перший у світі автобус на мурашиній киcлоті є продовженням проекту команди Team Fast, куди входять студенти Технічного університету Ейндховена (Нідерланди). Минулого року вони вперше представили своє ноу-хау у вигляді масштабної моделі автомобіля і отримали за нього гранд у розмірі 50 тисяч євро.

Нова машина на мурашиній кислоті розробилена на базі низькопідлогового міського автобуса відомого голландського виробника VDL Bus&Coach.

Перший у світі автобус на мурашиній кислоті

Мурашина кислота є представником насичених карбонових кислот і сьогодні вона використовується в текстильній промисловості. Голландські студенти зуміли розробити технологію, яка використовує мурашину кислоту у водневих паливних елементах. Нове паливо вони назвали гідрозин (hydrozine) – не плутати з гідразином, який застосовують для ракетних двигунів. Hydrozine створюється за допомогою хімічної реакції між водою (H2O), і вуглекислим газом (CO2).

Команда Team Fast зі студентів Технічного університету Ейндховена (Нідерланди)

Гідрозин представлений у рідкому стані, а тому його легко транспортувати. В майбутньому автобусі паливо зберігатиметься в спеціальному резервуарі на кормі машини, на кшталт навісного багажника. Автобус VDL на мурашиній кислоті обіцяють вивести на дороги вже до кінця 2017 року. Розробники Team Fast стверджують, що запас ходу їхньої машини буде на 200 км більшим, ніж у класичного водневого автобуса, на якому він не перевищує 400 км.