X

Представлено електричний кемпер із запасом ходу до 730 км

В Нидерландах построили уникальный электрический кемпер Stella Vita, который может проехать несколько сот километров, питаясь исключительно солнечной энергией

Будинки на колесах, вони ж кемпери не поспішають переводити на електротягу, оскільки такі машини частенько заїжджають у віддалені місця, де немає необхідної зарядної інфраструктури.

Однак хлопці з Технологічного університету Ейндховена (Нідерланди) вирішили цю проблему, встановивши на свій експериментальний кемпер Stella Vita потужні сонячні батареї.

На стоянці вони висуваються, і їх корисна площа зростає до 17,5 м кв. А оскільки такий транспорт, як кемпери, довго стоять в тому чи іншому мальовничому місці, то чому б не скористатися поновлюваними джерелами енергії. Для повної зарядки батарей від сонця знадобиться від двох до трьох днів.

Запас ходу вражає — до 730 км, однак при цьому в кемпері не можна користуватися додатковими енергоспоживачами — телевізором, душем, кавоваркою або зарядками для гаджетів. Форма кузова машини має понадобтічну форму для зменшення аеродинамічного опору.

Днями розробники Stella Vita відправляться в подорож завдовжки 3 тис.км. Вони хочуть доїхати до півдня Іспанії, демонструючи по дорозі своє інноваційне творіння. Поки що про серійне виробництво не йдеться, проте, на думку творців “сонячного” кемпера, для його випуску сьогодні вже є всі необхідні технології, головне, щоб набралася достатня кількість замовлень.