X

Автобуси для Чемпіонату світу з футболу – з попільничками та пивними кранами в салоні

Напередодні Чемпіонату світу з футболу 2022, який стартує в Катарі вже 20 листопада, хочеться розповісти про унікальні автобуси Mercedes-Benz O302, призначені для перевезення спортсменів World Cup 1974.

Останній проходив у Західній Німеччині з 13 червня по 7 липня 48 років тому. Для перевезення 16 футбольних команд було закуплено 16 туристичних автобусів Mercedes-Benz O302.

Кожна машина отримала забарвлення в кольори національного прапора. На фото показана машина національної збірної Німеччини.

Крім чорно-червоного-золотистого забарвлення на її кормі є зображення двох червонощоких хлопчиків Tip і Tap – талісманів німецької команди.

Також автобус має і написи «BR Deutschland (FR Germany)». Така подвійність обумовлена тим, що в Чемпіонаті світу 1974 року брала участь і збірна НДР, яка вилетіла вже в другому турі. А ось західнонімецька команда дійшла до фіналу і 7 липня обіграла Нідерланди з рахунком 2:1. Це стало другою перемогою німецької збірної на Чемпіонаті світу з футболу після 1954 року.

Футболістам був забезпечений неперевершений рівень комфорту в салоні Mercedes-Benz O302. Розкішні крісла мали попільнички на спинках, також було встановлено міні-бар з пивними кранами. Такі ось були часи! У комплектацію входили туалет і кондиціонер.

Mercedes-Benz O302 випускався з 1965 по 1976 рік. Всього було виготовлено 32 тис. одиниць. Машини комплектувалися кондиціонерами Thermo King, a з 1971 року в стандартне оснащення увійшла і пневмоподвіска коліс. Атмосферний 6-циліндровий дизельний двигун пропонувався в чотирьох варіантах потужності – від 126 до 240 к. с.

Після проведення Чемпіонату світу з футболу 1974 року автобуси Mercedes-Benz O302 використовувалися на різних маршрутах, а потім слід їх загубився. Тому машина, яка сьогодні виставлена в заводському музеї Mercedes-Benz в Штутгарті є відмінно відтвореною реплікою.