X

Безпілотні автобуси Karsan освоюють нові ринки

Турецький виробник Karsan нещодавно поставив до Фінляндії свій міський автобус із автономним керуванням 4-го рівня. Модель Automus e-ATAK стане першим безпілотним автобусом на фінських дорогах. Машину почнуть експлуатувати у місті Тампере. На маршруті завдовжки 5,8 км буде 17 зупинок та 20 пішохідних переходів. Максимальна швидкість становитиме 40 км/год.

Зазначимо, що з 2022 року автономний автобус Karsan e-ATAK працює у норвезькому місті Ставангер. Загалом за півтора роки було перевезено понад 25 тис. пасажирів. З недавнього часу маршрут проклали через 800-метровий тунель, що зробило e-ATAK першим безпілотним автобусом у Європі, що експлуатується під землею.

Крім того, Karsan e-ATAK дуже скоро стане першим автономним автобусом у Європі з доставки пасажирів до аеропорту. Вже у листопаді 2024 року автопарк транспортної компанії RET із Роттердама поповниться двома такими машинами. Безпілотники працюватимуть на маршруті завдовжки 5 км – між станцією метро та летовищем.

Karsan e-ATAK на вулицях норвезького маста Ставангер.

Автономний автобус був розроблений за підтримки американської компанії ADASTEC на базі серійної електричної моделі Karsan e-ATAK. Модель завдовжки 8 м розрахована на перевезення до 52 чол. На ній встановлено 230-кіловатний елеткромотором, який живлять літій-іонні батареї BMWі ємністю 220 кВт.год. Запас ходу сягає 300 км. Для заряджання акумуляторів потрібно від трьох до п’яти годин – залежно від виду струму (DC або АС).

Читайте також:
Volkswagen анонсував «марафон» із розробки автономних шатлів