X

Єдиний двоповерховий Ikarus було відновлено

Цей екскурсійний двоповерховий автобус Navaut Ikarus був виготовлений в одному-єдиному екземплярі на заводі кузовів Beke ter в далекому 1968 році. Сумарно за кілька років експлуатації автобус наїздив близько 200 тис.км. Наприкінці 2020 року машину виявили в жалюгідному стані. І ось поціновувачі ретротехніки з угорського підприємства, що займається автобусними перевезеннями — Volanbusz Zrt, вирішили відновити машину до первозданного стану.

У перших числах травня на території АТП в угорському місті Хатван відбулася виставка автобусів Ikarus минулих років (їх фото ми також публікуємо в самому кінці новини). І тут цвяхом експозиції став доведений до розуму Navaut Ikarus.

Нагадаємо, Navaut Ikarus був побудований з двох міських автобусів 556-ї моделі. Через рівень підлоги в 920 см, під яким розміщувався двигун, загальна габаритна висота двопалубника обіцяла становити близько 4,8 м. Щоб якось її зменшити вирішено було другий поверх частково насунути на перший.

У підсумку сидіння на верхній палубі довелося розмістити по центру в шаховому порядку, на яких пасажири сиділи спиною один до одного. Прохід зробили з боків. У підсумку внутрішня висота салону на другому ярусі становила 172 см, проти 192 см на першому. Тому стоячі місця були тільки внизу. У підсумку машина отримала 36 + 28 місць для сидіння, загальна пасажиромісткість досягла 94 людей.

Navaut Ikarus завдовжки 10,86 м і спорядженою масою 12 т оснащений 6-циліндровим дизельним двигуном JAFI Csepel робочим об’ємом 9,5 л і потужністю 180 к.с. Максимальна швидкість становить 64 км/год.

Читайте також:
В Германии восстанавливают единственный сохранившийся автобус Ikarus 180.22