X

Як з’явилася емблема автомобіля з “вовчого лігва”

Вчора, 6 грудня 1955 року, був офіційно зареєстрований торговий знак Volkswagen. Сьогодні всі автомобілі цієї марки несуть він цю широковідому емблему: букву W, укладену в коло.

Історія цієї емблеми досить цікава. Ще в 1937 році для досвідчених автомобілів була розроблена емблема, що чимось нагадувала свастику. Але вже 1939 року вона перетворилася – символ «W» уклали у коло у вигляді шестерні. Надалі емблему ще більше спростили.

Цікаво, що на всіх своїх найпоширеніших автомобілях, що отримали за характерну форму прізвисько Kafer, тобто «Жук», цю невелику емблему розміщували в незвичайному місці – на капоті, безпосередньо біля лобового скла, де вона не дуже кидалася в очі . Там вона залишалася багато років.

 

Додамо, що на передку капота і на кермі деяких “Жуків” розміщувалася ще одна емблема – герб міста Вольфсбург, в якому і був завод компанії Volkswagen. На гербі було зображено середньовічний замок, який дав назву цьому місту. Там був показаний і вовк – адже слово «вольфсбург» можна перекласти як «вовче лігво».

Що ж до емблеми у вигляді букви «W», то вона з’явилася на традиційному місці – тобто спереду – на легкових автомобілях фірми значно пізніше. Це була модель Volkswagen 1500, яка зовні нічим не нагадувала попередницю і випуск її стартував лише 1960 року.

Особливо ефектно ця емблема виглядала на комерційних автомобілях Volkswagen – фургонах та мікроавтобусах сімейства Transporter першого покоління, які з’явилися ще 1950 року. Справа в тому, що у цих машин двигун розташовувався ззаду і на передній панелі, де не було решітки радіатора, дизайнери розмахнулися і розмістили дуже велику букву W.

На завершення скажемо, що в 2019 році емблема автомобілів Volkswagen знову була перетворена і стала суворішою.