X

Як в Україні збудували передовий автобус на шасі Scania

У цей день, 6 березня 2001 року, на території СТО Scania в Києві відбулася презентація нового туристичного автобуса «Сканія-Тур А-174». Він був створений у Львові на ВАТ «Укравтобуспром» – колишнім Головним союзним конструкторським бюро з автобусів (ГСКБ), утвореним ще 1965 року. За роки його існування там були розроблені численні конструкції автобусів та спеціальних автомобілів, які потім пішли в серію на цілій низці заводів країни.

Автобус «Сканія-Тур А-174» завдовжки 11 980 мм мав 46 комфортабельних місць для сидіння та 8-кубовий багажний відсік. Споряджена маса машини становила 13,0 т, повна – 17,4 т.

«Сканія-Тур А-174» під час презентації на СТО Scania в Києві, 2001 р. Фото Леоніда Гоголєва

Як зазначив Любомир Крайник – президент АТ «Укравтобуспром», модель на 60% складалася з комплектуючих українського виробництва і була в півтора-два рази дешевшою за зарубіжні аналоги. Для виготовлення кузова застосовувалися матеріали, стійкі до корозії, захисні та клейові технології. У результаті вдалося досягти 6-річної гарантії на нього, а ресурс оцінювався в мільйон кілометрів.

На стації “Донбас-Скан”, 2007 р. Фото автора

Автобус відповідав усім вимогам до комфорту для машин такого класу. У конструкції кузова застосували нові шумо-теплоізолюючі матеріали. Були встановлені системи опалення та кондиціювання Webasto, аудіовідеосистеми (два монітори) та кавоварка (опція – кухонний комбайн). Також облаштували й туалетну кабіну з рукомийником.

Модель отримала шасі Scania K94IB4х2. У кормі автобуса встановили турбодизель Scania DSC 9 15 екологічного стандарту Євро 2. Цей шестициліндровий рядний агрегат (9,0 л) розвивав 310 к. с. Втім, була передбачена можливість комплектувати машину двигунами Євро 3 робочим об’ємом 9, 11 або 12 л і потужністю 310 – 420 к. с. Автобус оснащувався механічною 8-ступеневою КП із гідравлічним ретардером. Гальма були дискові, із системою ABS, а підвіска всіх коліс – пневматична.

На маршруті “Прага – Донецьк” в районі Умані, 2013 р. Фото автора

Перший автобус «Сканія-Тур А-174» моделі 2001 р. був проданий на початку наступного року київській компанії «Авіалінії БСЛ». І того ж року з’явилася оновлена машина. На відміну від попередників, нижній пояс кузова у неї було зроблено з алюмінію. А зовнішні бічні панелі виготовили не з оцинкованої сталі, а з нержавіючої. Що стосується дизайну, то повторювачі поворотів на даху були перенесені з передніх бокових кромок на бічні. Вхідні щаблі були зроблені з підсвічуванням. Ця машина демонструвалася на ВДНГ у Києві у 2003 році. Надалі кронштейни дзеркал і фари замінили на більш сучасні.

На жаль, в Україні, в тодішніх економічних умовах, попит на нові туристичні автобуси такого класу так і не з’явився. Перевізники віддавали перевагу більш дешевим, вживаним моделям. Отже, виробництво автобуса «Сканія-Тур А-174» так і не було розгорнуто.

Читайте також:
З Києва до Варшави ходить цікавий автобус з нержавіючої сталі