X

Знайдено фото унікального автобуса марки “Київ”

Нещодавно було виявлено фотографії рідкісного автобуса марки «Київ», зроблених ще 1960 року Леонідом Гоголевим. Як видно зі знімків, машина стояла на вулиці «Прорізній», біля будинку №9.

На решітці радіатора привертає увагу оригінальна емблема у вигляді голуба, що летить.

Згідно з написом на вказівнику маршрута над лобовим склом «Екскурсійний – Экскурсионный», автобус використовувався для обслуговування туристів.

Автобуси марки «Київ» були виготовлені лише у кількох екземплярах у період 1958 – 1960 рр. на Київському авторемонтному заводі №1. Шасі запозичили від вантажівки ГАЗ-51А із 6-циліндровим двигуном потужністю 70 к. с.

Цікаво, що у книзі С. Кануннікова та М. Шелепенкова «Вітчизняні автобуси та тролейбуси», виданій у 2013 році, наведено фото трьох інших автобусів «Київ» того ж періоду, які помітно відрізняються за зовнішністю.

На одному з них колеса закриті декоративними щитками. Судячи з групи людей навколо машин, вони також використовувалися як екскурсійні.

Розгорнути виробництво автобусів у Києві завадило, як це часто буває, відсутність фінансування. Бо московські чиновники віддали перевагу інвестуванню коштів у нову модель Павлівського автозаводу – ПАЗ-652, перші вісім екземплярів якої з’явилися у 1958 році. Точних даних про пасажиромісткість автобусів «Київ» немає, однак, виходячи з аналогічних моделей інших виробників, можна припустити, що вони мали 22 – 26 місць.

Потрібно сказати, що в цей час у Києві зустрічалися автобуси такого ж класу, виготовлені у Ризі – типу РАФ-251, які випускалися з 1954 року. Примітно, що, на відміну від них, машини «Київ» вже мали модні тоді світлові люки на бічних схилах даху.

РАФ-251 на вулицях Києва. Фото Леоніда Гоголєва