X

Нові дизельні автобуси Low Entry можуть опинитися під забороною

Найновіші дизельні автобуси Low Entry, тобто з низьким входом, можуть бути заборонені для продажу в ЄС вже з 2030 року. А вся справа у розбіжностях між новими правилами щодо викидів CO2, прийнятими Єврокомісією, та Директивою про екологічно чисті транспортні засоби, що діє з 2021 року.

Ця невідповідність пов’язана з визначенням міського автобуса та має суттєві наслідки для ініціатив щодо переходу на екологічно чистий громадський транспорт. Про це заявила Люсі Петерсен, старший експерт із європейської політики UITP (Міжнародної асоціації громадського транспорту).

Відповідно до Директиви основна увага приділяється автобусам M3 класу 1 та класу А. Ці типи транспортних засобів знаходяться в авангарді зусиль операторів громадського транспорту та влади щодо переходу на низьковуглецеві альтернативи. Однак правила, що пропонуються Єврокомісією з викидів CO2, розширюють визначення і включають автобуси класу 2 з низьким входом. Таким чином, серед типів автобусів, дизельні виконання яких будуть заборонені до продажу з 2030 року, додаються машини Low Entry.

«Ми вважаємо, що пропозиція Єврокомісії щодо викидів CO2 має бути приведена у відповідність до Директиви про чисті транспортні засоби, щоб гарантувати, що в першу чергу будуть розглянуті найбільш актуальні для очищення автомобілі», – зазначила старший експерт з європейської політики UITP.

Читайте також:
Знайдено вихід щодо вирішення гострої нестачі водіїв автобусів у країнах ЄС