X

З’явилися цікаві факти про Автобус ЛАЗ з переднім двигуном

Автобуси марки ЛАЗ у більшості асоціюються з моделями середнього і великого класів, проте був час, коли завод випускав і машини малого класу. Йдеться про міську модель А073. Вона мала довжину всього 6,84 м і салон на 40 пасажирів (місць для сидіння – 24). Машину виробляли лише з 1998 до 1999 роки і світ побачило тільки 17 екземплярів.

Найцікавіше, що “малюк” міг отримати зовсім іншу компоновку – задньомоторну, з низькопідлоговим салоном. Однак цю конструкторську ідею не підтримали і віддали перевагу класичній для цього класу – з переднім розташуванням двигуна і ступінчастим входом. Перемогли як завжди гроші – другий варіант виявився дешевшим, повідомляє на своїй сторінці в Фейсбуці Aleksandr Kovalchuk.

У підсумку в дрібносерійне виробництво пішов автобус на агрегатах ЗІЛ-5301 “Бичок” із двигуном ММЗ Д245. Щоправда, існувала модифікація з польським дизелем Andoria і заднім мостом Raba.

Раритетний ЛАЗ А073 дожив до наших днів і демонструвався на фестивалі Old Car Land 2016, в рамках експозиції, присвяченої 60-річчю випуску першого автобуса марки ЛАЗ – моделі 695.