X

Solaris побореться за звання найкращого автобуса 2025 року

З 5 по 9 травня в чеському містечку Кладно, що за 25 км від Праги, проходять порівняльні випробування найновіших міських автобусів – Bus Euro Test 2024. За їхніми результатами буде оголошено переможця міжнародного конкурсу Bus of the Year 2024 («Міський автобус 2024 року») ). Члени журі представляють провідні галузеві видання Європи.

Цього разу у конкурсі бере участь п’ять автобусів, причому все на електротязі, тобто з нульовими шкідливими викидами. Це моделі таких виробників як Ebusco, MAN, Mercedes-Benz, Solaris та VDL.

Особливо варто відзначити польську машину Solaris Urbino 18 Hydrogen на водневих паливних елементах. Вона має запас водню 51,2 кг, що забезпечує запас ходу 600 км (за результатами тестів e-SORT2). На заправку потрібно всього 20 хвилин. Також є допоміжні акумулятори на 60 кВт.год.

В автобусі немає звичного моторного тунелю. Завдяки модульній системі приводу частина вузлів та агрегатів розташовується на даху, а частина – у кормі. Це дозволило збільшити загальну пасажиромісткість 18-метрової машини до 140 осіб.

Зазначимо, що компанія Solaris вже перемагала у конкурсі «Міський автобус року» – у 2016 році. Звання Bus of the Year 2017 було присуджено електробусу Urbino 12 Electric. Він став, до речі, першим автобусом на електротязі, який був удостоєний такого почесного звання за всю історію конкурсу, починаючи з 1989 року.

Читайте також:
Ринок електробусів у Європі показує неоднозначні результати