X

Зовсім скоро українські перевізники зможуть їздити в ЄС без “дозволів”

Українські перевізники чекали цього рішення п’ять років-скасування “дозволів” на поїздки в країни ЄС. Буквально вчора, 13 червня Мінінфраструктури погодило з делегацією Єврокомісії остаточну редакцію спеціальної угоди про лебіралізацію автомобільних перевезень. Його підписання можна порівняти з введенням безвізу для українських громадян для поїздок в ЄС, повідомляє на своїй сторінці в Telegram заступник міністра інфраструктури Мустафа Найем.

Товарообіг з країнами ЄС за останні п’ять років різко зріс. Тільки в 2021 році на його частку припало понад 41% від загального товарообігу, а обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом збільшився на 42%. Дозвільна система стала штучним бар’єром не тільки для розвитку двосторонньої торгівлі, а й для зростання транзитних перевезень.

А з моменту початку повномасштабної російсько-української війни, що призвело до блокування наших морських портів, обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом в країни ЄС зріс в рази. Тільки палива за останні три місяці було імпортовано в 15 разів більше, ніж за той самий довоєнний період.

Читайте також:
Бензовозы с топливом начали пропускать в Украину без очереди (видео)