X

У Києві працює унікальний автобус із легкосплавним кузовом

На столичних вулицях днями було помічено цікавий автобус, виготовлений шведською компанією Saffle Karosserifabrik AB у 1996 році. Особливість цієї машини, як і всіх моделей цієї марки – кузов із зовнішніми алюмінієвими панелями. Це не лише полегшує конструкцію, а й помітно покращує корозійну стійкість. На ряді моделей поруч із назвою бренду на носовій частині красувався ще й напис Lattmetall (зі швед. «легкоплавний»).

У даному випадку це приміська зчленована модель Systeme 2000 на шасі Volvo B10MA-55 з двигуном 9,6 л, розташованим під підлогою. Такі машини випускалися з 1991 до 2001 року на заводі в місті Сеффлі, який і дав назву компанії-виробнику. Її 19-метровий кузов розрахований на 69 місць для сидіння, а загальна пасажиромісткість складає 101 чол. Автобуси пропонувалися також і в одиночному варіанті на тривісному шасі.

Сьогодні ця надлегка «гармошка» працює в Києві як Party Bus – пересувна дискотека. Машина навіть отримала власне ім’я – Miami VIP. Її салон може вмістити до 40 осіб. До послуг пропонуються плазмовий екран, лазерне шоу і дим-машина, караоке на 40 тис. пісень і, звичайно ж, барна стійка.

Зазначимо, що свого часу автобусів Saffle Karosserifabrik було чимало у Києві. Вони працювали на маршрутах із січня 2001 року. Близько 80 машин було закуплено у Швеції, щоправда вже не новими – з пробігом близько 300 тис. км. Постачальником стала компанія Bus Market, яка виграла відповідний тендер наприкінці 2000 року. На передані автобуси надавалась гарантія в 60 тис. км. Фінансування здійснювалося за міським бюджету та частково за рахунок кредитних коштів. Машини протрималися на маршрутах протягом кількох років.

Saffle Lattmetal на маршрутах Києва, 2001 р. Фото автора

Saffle Lattmetal на маршрутах Києва, 2001 р. Фото автора

Читайте також:
З Києва до Варшави ходить цікавий автобус з нержавіючої сталі