X

Які автомобілі зберігає самий восокогірний мотомузей Європи (відео)

В Австрії на одному з перевалів у 2172 м над рівнем моря розташований мотомузей TOP Mountain Crosspoint – найвища в Європі експозиція такого роду. Цікаво, що в цьому унікальному зібранні представлені крім мотоциклів і кілька дуже примітних автомобілів, про які розповідає YouTube-канал Oleg AC.

Насамперед назвемо унікальний житловий автофургон, спеціально призначений для далеких мандрівок. Це один із перших представників популярного в Європі сімейства кемперів. Даний автомобіль відомий тим, що в 1955 році славетний австрійський мотоцикліст-мандрівник Макс Райш, пересівши з двоколісного «коня» на чотириколісний, об’їздив на ньому буквально півсвіту.

Що ж являє собою ця машина? В її основі лежить досить рідкісний автомобіль – маловідомий фургон німецької фірми Gutbrod, точніше її безкапотна модель Atlas 800. А стандартний кузов фірма Jenbacher переробила в житлове приміщення з низкою побутових зручностей і високим дахом.

Базова вантажівка Atlas 800 була розрахована на 800 кг поклажі, звідси і цифра в назві моделі. На машині стояв унікальний мотор, виготовлений самою фірмою Gutbrod – двоциліндровий горизонтальний «повітряник». Робочий об’єм його становив лише 662 см куб., а потужність – 18 к. с. Разом із триступеневою коробкою передач мотор утворював єдиний блок, розміщений у звисі за заднім провідним мостом.

Замість традиційної рами сходового типу була застосована так звана хребтова – у вигляді поздовжньої труби, що добре працює на скручування. Вона давала помітний виграш у вазі шасі. Підвіска всіх коліс була незалежна: передня – на поперечній листовій ресорі, а задня – на гвинтових пружинах і півосях, що гойдаються. З 1949 по 1954 рік було виготовлено загалом 6497 таких машин.

Потрібно сказати, що слава прийшла до Макса Райша ще 1932 року, після успішного пробігу з Близького Сходу до Індії на австрійському мотоциклі Puch. Це був перший в історії моторизований пробіг таким нелегким і далеким маршрутом.

Але потім Райш вирішив повторити такий успішний рейд і на автомобілі. Він заручився підтримкою компанією Steyr і та надала йому машину Steyr 100 зразка 1934 року (4 цил., 1385 м куб., 32 к. с.). Проте виробник забезпечив її спеціальним кузовом для грандіозного пробігу завдовжки 24 000 миль.

Шлях із Відня пролягав через Близький Схід до Індії, а звідти до Північного Китаю. Рейд проходив у важких дорожніх умовах, бурхливі річки доводилося долати на хистких плотах. Потім Райш проїхав Японією, США, Канадою і тільки після цього повернувся до Європи. Подорож закінчилася у Відні у грудні 1936 року. Цей знаменитий автомобіль, як і мотоцикл Puch, сьогодні також знаходиться в музеї TOP Mountain Crosspoint.

Втім, є там в експозиції і ще одна машина, якою Райш також чимало мандрував, але вже набагато пізніше. Це кемпер, побудований на базі Opel Olympia Rekord 1956 з кузовом Сaravan.