X

Спеціальна вантажівка привезла в Україну «Скіфське золото»

Унікальні стародавні артефакти під назвою «Скіфське золото» нарешті прибули на історичну батьківщину – в Україну. Безцінний вантаж доставила вантажівка Volvo FH 420, оснащена рефрижераторним кузовом німецької фірми Speiser GmbH. Скарби перевозили із дотриманням певного температурного режиму.

А це – 565 предметів: античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, посуд та багато іншого. Їх вік відноситься до V ст. до н. е. –  І ст. н. е. Вся ця колекція оцінюється у 10 млн євро. “Скіфське золото” доставили до Скарбниці Національного музею історії України, розташованої на території Києво-Печерської Лаври, де митники проведуть ідентифікацію цінностей.

Зазначимо, що збори артефактів під назвою «Скіфське золото» свого часу зберігалися у чотирьох кримських музеях: Бахчисарайському та Керченському історико-культурному заповідниках, Центральному музеї Тавриди, а також Національному заповіднику «Херсонес Таврійський».

У 2013 році скарби було вивезено на виставку до голландського Музею Алларда Пірсона. Після окупації Криму росія вирішила присвоїти «Скіфське золото». Судовий процес розтягнувся багато років. І ось восени 2021 року Окружний суд Амстердама ухвалив остаточне рішення про передачу Україні унікальної колекції національного значення.