X

Франція передасть ЗСУ сотні бронетранспортерів VAB

Для потреб ЗСУ буде направлено сотні одиниць французьких бронетранспортерів VAB. Про це днями повідомив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню. Це вже не нові машини, але цілком функціональні. Поставки розпочнуться вже цього року і триватиме до початку 2025-го. Разом із БТР також намічено передати і партію ракет Aster 30 для зенітного комплексу SAMPT/T MAMBA, еквівалентного американському Patriot.

Зазначимо, що бронетранспортер VAB (з фр. Vehicule de l’Avant Blinde – «Бронована машина переднього краю») почав випускатися ще 1976 року. За весь час виготовили близько 5000 од., з яких 4000 для французької армії. Тепер їх хочуть замінити на досконаліші БТР нового покоління – машини Griffon.

VAB може бути у варіанті 4х4 та 6х6. Двовісна машина має бойову масу 13,8 т і вміщує до 10 чол. десанту, екіпаж – 2 чол. Броня захищає від куль калібру 7,62 мм. На БТР встановлюються різні бойові модулі – наприклад, з 20 мм або 25 мм гарматами.

Як силовий агрегат застосовується турбодизель Renault MDR потужністю 320 к. с. та гідромеханічна 5-ступенева коробка передач. Максимальна швидкість – 110 км/год. VAB має дорожній просвіт 400 мм, може долати підйоми крутістю до 30 град. та рови завширшки до 1,5 м. Бронетранспортер також оснащений двома водометами, що забезпечують швидкість на плаву до 8 км/год.