X

Американець витратив викрадені мільйони на колекцію з понад 240 автомобілів

70-летнего «коллекционера» приговорили к 97 месяцам тюремного заключения

Минулого року аукціон Sotheby’s виставив на продаж частину автомобільної колекції, яка раніше належала Наджібу Хану. Вона справила справжній фурор, чим і привернула увагу до колишнього керівника компанії з розрахунку заробітної плати Interlogic Outsource. Загалом йому вдалося зібрати понад 240 автомобілів, але придбав він їх на чужі гроші.

«По суті Хан видав собі кредит у розмірі 150 000 000 доларів», провернувши аферу з банками. Жертвами шахрая стали Lake City Bank, KeyBank та Berkshire Bank. Виписуючи чеки з рахунків у одному банку, Хан переводив їх у інший, якому в результаті доводилося їх покривати.

Здобуті таким чином кошти він витрачав на свою багатомільйонну колекцію класичних та сучасних автомобілів. Зокрема, у власності Хана опинилися Ferrari 225 S Berlinetta 1952 року, Cooper-Jaguar T38 Mk II 1955 роу та  Fiat 8V Supersonic 1953 року китайського виробництва. Також йому вдалося придбати три рідкісні Jaguar: XKSS 1957 року, E-Type Lightweight 1963 року та D-Type 1955 року. Колекція була продана на аукціоні RM Sotheby’s у жовтні 2020 року за понад 44 мільйони доларів.

За шахрайство та несплату податків окружний суддя США Памела Баркер засудила «поціновувача автомобілів» до 97 місяців ув’язнення. Також він має виплатити 121 мільйон доларів компенсації KeyBank та 27 мільйонів доларів ошуканим клієнтам. Ще 9,8 мільйона доларів він заборгував Податковому управлінню США.

Читайте також:
У Шотландії знайдено покинуту колекцію раритетних авто (фото)

Угода з правоохоронними органами дозволила йому зберегти свій пенсійний фонд, пару ноутбуків, пістолет Glock, одяг та GMC Yukon 2005 року випуску.