X

Аналітика: уживані Tesla дешевшають швидше за інші автомобілі

Падение спроса на вторичном рынке заставляет компанию снижать цены на новые электромобили

Високий попит на електромобілі Tesla та місяці очікувань доставки були для деяких клієнтів марки можливістю заробити. Вони продавали автомобіль дорожче тому, хто не хоче чекати, й замовляли новий.

Особливо актуальним цей бізнес став із початком зростання цін на бензин, спровокованим путінською війною в Україні. Не прогавила можливість скористатися ситуацією й сама компанія. Автомобілі Tesla дорожчали значно швидше за моделі інших марок, а компанія продовжувала нарощувати виробництво.

Але коли ціни на паливо почали знижуватись, ситуація змінилася. Вживані Tesla падають у ціні швидше, ніж у середньому на ринку, а продажі сповільнився. Як пише Reuters з посиланням на аналітиків галузі, «символи екологічно чистої енергії (Tesla) тепер нудяться у дилерів довше».

У листопаді 2022 року в США середня вартість уживаної Tesla склала 55 754 долари, що на 17% нижче від пікових липневих 67 297 доларів. Для порівняння, за даними американського онлайн-ресурсу Edmunds, за той же період загальний вторинний ринок упав всього на 4%. Крім того, у листопаді вживані автомобілі дилери продавали в середньому за 38 днів, тоді як електромобілі Tesla — за 50 днів.

Майже третина вживаних автомобілів Tesla, виставлених на продаж у серпні, були моделями 2022 року. За даними Edmunds, це можна порівняти з приблизно 5% інших брендів на вторинному ринку.

Така ситуація свідчить про те, що початкові покупці прагнули відмовитися від замовлених електромобілів Tesla. В результаті компанії довелося подвоїти знижки на нові Model Y та Model 3 на американському ринку. Минулого тижня вони досягли 7500 доларів, що посилило побоювання інвесторів компанії щодо зниження попиту. На думку аналітиків, нова знижка буде надто маленькою для підтримки попиту.

Читайте також:
Акції Tesla падають: що каже Ілон Маск

Напередодні Нового року акції Tesla впали на 7,3% до більш ніж дворічного мінімуму — 114,12 доларів. А загалом за 2022 рік падіння перевищило 65%.