X

Автоцивілка в Україні: які додаткові опції можна вибрати

Розповідаємо про додаткові опції автоцивілки. Масимальне страхування водія та учасників ДТП. Як оформити допомогу водію у дорозі (Assistance).

Щороку, купуючи автоцивілку, багато українців помиляються, вважаючи, що вони страхують автомобіль. Насправді ОСАЦПВ — страхування відповідальності автомобіліста перед третіми особами, якщо він потрапляє у ДТП. Дія страховки поширюється на будь-якого водія, який керує транспортом на законних підставах. Ставши винуватцем аварії, ви звільняєтесь від сплати збитків постраждалим, за вас це робить страхова компанія, у якої оформлений договір. Проте компенсація, згідно із законом “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, відбувається в межах лімітів:

  • 160 000 грн за майном (ремонт транспортного засобу);
  • 320 000 грн на життя та здоров’я (лікування водія та пасажирів).

На сьогодні основний поліс можна посилити екстра захистом. Яким саме, розповідаємо нижче.

Додаткове страхове покриття

Попри те, що суми за автоцивілкою (на перший погляд) значні, на жаль, при серйозному ДТП їх не вистачає. А різницю винуватець має сплатити зі своєї кишені. Для порівняння, у Європі суми компенсації сягають мільйонів євро, що гарантує максимальне покриття витрат постраждалих.

Щоб мінімізувати негативні наслідки для клієнтів, страхові компанії розробили спеціальний поліс ДЦВ. Він розширює ліміти за основним договором автоцивілки до 1 мільйона гривень. ДЦВ можна оформити від будь-якої страхової компанії, оскільки він фактично не прив’язаний до ОСАЦПВ, хоча і працюють страховки в тандемі.

У додатковому страхуванні цивільної відповідальності немає франшизи, що спрощує процес відшкодування. Якщо не знали, то франшиза — це частина коштів, яка не покривається страховиком, а лягає на плечі винуватця. Вона зазвичай буває від 1000 грн до 2500 грн. Розмір франшизи завжди вказано у договорі, тож будьте уважними.

Навіть якщо у вас вже є актуальний ОСАЦПВ, ви можете просто докупити ДЦВ.

На ціну ДЦВ впливають:

  • ліміти страхового відшкодування;
  • тип автомобіля (легкове/вантажне авто, мотоцикл, автобус, причіп);
  • потужність двигуна;
  • місце прописки власника транспортного засобу.

Медичне страхування водія

За умовами автоцивілки, як ми писали вище, страхується відповідальність водія. При цьому його життя та здоров’я внаслідок ДТП залишаються вразливими. Купуючи ОСАЦПВ, ви можете додатково оформити страховку, яка компенсує витрати страхувальника на лікування. Розмір виплати вибирається індивідуально відповідно до конкретного поліса. Ціна страховки стартує лише від 1 грн за 1 день покриття.

Допомога водію у дорозі (Assistance)

Assistance – це цілодобовий сервіс допомоги автомобілісту в дорозі. До спектру послуг може входити:

  • заміна колеса;
  • підвезення палива;
  • виклик евакуатора;
  • запуск двигуна;
  • відкриття дверей та інше.

Опинившись у складній ситуації на дорозі, вам швидко нададуть підтримку, організують та сплатять технічну допомогу по всій Україні. Середній термін надання опцій – 45 хвилин для обласних центрів та 90 хвилин для інших населених пунктів. Вибравши розширену територію дії поліса, він працюватиме в Європі. Цей варіант підійде тим, хто вже перебуває в ЄС чи має намір виїжджати за кордон.

Ліміти поліса до 25 000 грн, а вартість такого страхування від 580 грн.

Скористатися полісом Assistance зможе будь-який водій, який знаходиться за кермом авто на законних підставах (за принципом автоцивілки).

Як оформити страховку в Україні

Купити автоцивілку та три інші страховки можна в електронному форматі без звернення до страхового агента. Для цього буде потрібно лише смартфон. Страхування після оплати приходять на email клієнта у форматі PDF і не потребують друку. Ви можете або зберігати документи в пошті, або завантажити їх на телефон.

Виділимо основні переваги комплексного автострахування:

  • практичний захист водія у форс-мажорних ситуаціях;
  • економія у разі попаданні в дорожню пригоду (основні витрати бере на себе страхова компанія).

Нагадуємо, що автоцивілка є обов’язковим полісом, за відсутність якого передбачено штраф від 425 до 850 грн. ДЦВ, Медицина для водія та Assistance — оформляються за бажанням автовласника.