X

Подивіться на Bentley Turbo R із «стайні» султана Брунея (відео)

Новым он стоил дороже McLaren F1

Султан Брунея Хассанал Болкіах володіє найзавиднішою колекцією автомобілів у світі. Вона налічує понад 7000 екземплярів. Серед них одинадцять унікальних Bentley Turbo R Wagon, побудованих для сім’ї султана ательє Robert Jankel Design.

Від стандартного Bentley Turbo R вони відрізняються довшим дахом та ексклюзивним салоном, створеним дизайнерами в одинадцяти варіантах. В одного з автомобілів він був у оранжево-червоних смугах.

Останнім у 1992 році зібрали цей синій універсал «Val-d’Isere» («Валь-д’Ізере»). Своє прізвисько він отримав на честь комуни на південному сході Франції, відомої своїми гірськолижними курортами. За деякими даними, «Валь-д’Ізере» коштував 1,52 мільйона доларів, приблизно в 12 разів дорожче стандартного Turbo R.

Під капотом у нього стандартний 6,75-літровий турбований V8, віддачею 296 к.с. та 487 Нм крутного моменту. Але на відміну від базової задньопривідної моделі «королівський» універсал оснащений системою повного приводу.

Нещодавно «Валь-д’Ізере» побував у руках фахівців і виглядає бездоганно всередині та зовні. Вважається, що його двоколірний шкіряний інтер’єр повторює кольорову схему готелю Empire, побудованого принцом Джефрі, братом султана Брунея Хассанала Болкіаха. Більшу частину вантажного відділення займає спеціальна аудіосистема. На даху встановлені рейлінги, запозичені у універсала Mercdes-Benz W123.

Bentley Turbo R «Val-d’Isere» — єдиний автомобіль з великої колекції королівської родини Брунея, який більше не є її частиною. Наразі він перебуває у Великій Британії. Завдяки чому у нас і з’явилася нагода подивитися на нього.

Читайте також:
Bentley відмовилася від автопілота 3-го рівня

Універсал Turbo R — не єдиний Bentley, виготовлений спеціально для султана. Загалом султан та його родина замовили 380 автомобілів Bentley, включаючи Buccaneer, Camelot, Java, Phoenix, Imperial, Rapier, Pegasus, Silverstone та Spectre. Також у королівській колекції є один із найнезвичайніших автомобілів бренду — позашляховик Dominator. Він побудований за десятиліття до Bentayga.