X

Готовий варіант із конструктора Lego встановили на платформу з коліщатками, яка наочно демонструє роботу пристрою

Готовый вариант из конструктора Lego установили на платформу с колесиками, которая наглядно демонстрирует работу устройства

На Youtube-каналі Lego Workshop з’явилося відео, присвячене роботі безступінчатої коробки передач. Блогер продемонстрував принцип роботи варіатора, використавши в ролі будівельного матеріалу конструктор Lego.

Читайте також:
Пікап Tesla Cybertruck у версії Lego виявився крутішим за оригінал

Мініатюрний варіатор зібрали з двох десятків деталей і кількох конусоподібних елементів, що виконують роль привідного механізму. Результатом таких зусиль став іграшковий, але повністю робочий варіатор, який встановили на рухому платформу, складену з кубиків Lego.

Демонстрація принципу роботи варіатора з конструктора Лего чітко визначила одну з головних слабкостей такої коробки — особливості конструкції не дають їй змоги витримувати великий крутильний момент. Оскільки вся міць двигуна передається через одну точку, демонстраційна платформа так і не змогла самостійно забратися на підйом. До речі, останній побудували з кухонної дошки для нарізання.

Читайте також:
Найпотужніший гіперкар Lamborghini перетворили на конструктор LEGO (відео)

Механізм варіатора дещо відрізняється від більш звичних нам «механіки» і «автомата». Причина — спрощена будова і зміна передавального числа, а також відсутність фіксованих положень для кожної з передач. Зближення і розходження дисків шківів впливає на передавальні відносини, а отже, на швидкість транспортного засобу.